Jag har idag krävt att Stockholms stad nu river vänortsavtalet med S:t Petersburg i Ryssland. Det finns inte längre förutsättningar till den typ av långsiktigt samarbete som ett vänortsavtal ska leda till.

Bakgrunden till mitt krav är naturligtvis de allt grövre kränkningar av de mänskliga rättigheterna som nu sker i Ryssland, framförallt när det gäller HBT-personer. Den nyligen antagna lagen som direkt riktar sig mot homosexuellas möjlighet att leva ett fritt och öppet liv är helt oacceptabel.

S:t Petersburg har nu gjort förföljelsen av homosexuella till en av sina viktigaste kärnverksamheter. En sådan stad ska Stockholm, en av världens mest toleranta städer, naturligtvis inte längre ha ett vänortsavtal med.

Annonser

22 Comments »

 1. ”Stockholms stad är i princip vänort med alla huvudstäder och har ett särskilt samarbete med de nordiska huvudstäderna, men särskilda vänortsavtal ska i övrigt undvikas.”
  Vad jag förstår är detta ett led i Stockholms stads internationella strategi gällande vänortsavtal – de ska undvikas. Eller?

 2. Och i Sverige förföljer vi Zigenare(Ok, Romer). jagar bort dom från p-platser där dom stllt upp sina husvagnar…!
  I Sverige förföljer vi bärplockare som drygar ut sin låga inkommst genom att stjäla på nätterna…
  I Sverige förföljer vi personer vi inte känner igen från vårt bostadsområde…
  I Sverige tittar vi snett på mäniskor från Afrikanska länder för att dom kanske bara är hos oss för att stjäla….

  Vilka länder, Vänorter ska vi upphöra att vara vänort med i nästa steg?

  Kanske oss det är fel på…? Vi är kanske för toleranta?

 3. det är rätt beslut att avbyta vänskapsavtalet med S:t Petersburg pga förföljelser av personer med avvikande sexuell läggning.

 4. Det är rätt beslut att avbryta vänskapsavtalet med S:t Petersburg pga förföljelser av HBT-personer i Ryssland.

 5. Hmm, viktig fråga, nästan lika viktig som förföljelsen av elever med särskilda behov, som förnekas de medel och den rätt till stöd som skollagen föreskriver. Men det är ju förstås i Sverige, i Stockholm, det är ju betydligt jobbigare att förhålla sig till än en symbolfråga mot Ryssland. Det är ju något som ligger på det egna skrivbordet och går att göra någonting åt.

  • Jag förstår inte riktigt, skulle Lotta Edholm, vara för neddragningar av medel till barn i behov av särskilt stöd i Stockholm??? Det låter inte trovärdigt, hon är ju skolborgarråd…
   Kommunen ska tillgodose att barnens behov möts, det står i skollagen. Dessutom är det väl allmänt känt att tidigt satsade pengar på, tex ”värstingar”, sparar 10 (ibland 100) gånger så mycket åt sociala myndigheter, polisen och kriminalvården.

 6. Det ær alltså det som ær skillnaden mellan moderaterna och folkpartiet. Det senare ær ju bættre på att driva symbolfrågor. Før øvrigt ska barn med speciella behov nekas skola.

 7. Bra förslag att riva vänortsavtalet.

  Jag ser fram emot att du skriver ett utförligt blogginlägg om exakt hur våra barn ska klara av att återvända till de hemskolor vars undervisning inte är anpassad för deras funktionshinder, och som i många fall inte vill ha dem där – särskilt inte nu när tilläggsbeloppet inte följer med. Hemskolor som i många fall varit drivande när det gäller att få dessa barn att söka sig till resursskolorna, just därför att de kommunala skolorna i så väldigt många fall inte klarat av, ens med tilläggsbeloppet, att funktionshinderanpassa skoldagen för barnen.
  Jag kan lova att du kommer att få många svar om du törs skriva ett blogginlägg om den frågan. Vi är väldigt många som just nu engagerar oss intensivt i den här frågan och hur den har skötts av Utbildningsförvaltningen.

  • Håller med föregående talare. Vi är många som medvetet väntar på ett blogginlägg från dig, Lotta, angående hur våra barns skolgång nu ska lösas. Min son har, under året som han spenderat på sin ”vanliga” skola dagligen legat under ett bord med hörselkåpor på. Jag vet inte om du vet vad hörselkåpor är? Det är ljudneddämpande kåpor som man kan sätta över öronen om man är ljudkänslig. Min son är det. Han tar in ungefär 50 gånger mer ljudintryck än många av sina tidigare skolkamrater. I alla fall, de här hörselkåporna kostar mindre än 80 spänn i butiken. Jag fick tjata i en hel termin för att skolan skulle köpa in dem. Under tiden sparkade och spottade min lilla kille på lärare och kompisar i protest mot ett system som inte tog hand om honom. Under tiden blev jag, hans mamma, sjukskriven av stress.
   Jag önskar, liksom du troligtvis också gör, att även de kommunala skolorna ska kunna vägleda och utbilda alla barn – oavsett om de gömmer sig under bordet med hörselkåpor på eller inte. Men, Lotta, om vi ska vara ärliga här. Alltså, på riktigt… Tror du att en skola som motsätter sig att köpa in ett par hörselkåpor för 80 spänn kan ta sig an ett barn och veckla ut honom ur sin fosterställning där han ligger gömd under bordet?

 8. Du skriver om mänskliga rättigheter. Lustigt. Du verkar inte tycka att alla människor har rätt till samma saker. Våra elever har enligt dig inte rätt till en meningsfull skolgång utifrån de individuella behoven. Du lämnar över ansvaret till skolans huvudmän, men ger dem inte förutsättningar att kunna driva en fungerande verksamhet. Du kränker våra barn. Du sparkar på våra föräldrar som redan ligger ner efter åratal av motgångar som är ständigt kämpande mot andras okunskap. Som din egen. De som äntligen funnit en plats i samhället där deras barn äntligen mår bra och får vara den dem är. Du kränker våra barn genom att vända andra kinden till.

 9. Då kan du passa på att riva den nya distributionsmodellen som rycker undan mattan under fötterna på elever som redan är särskilt sårbara och dödsdömer rersursskolorna. Mindre resurser ger fler konkurser.

  Min son diagnosticerades i våras med adhd och rekommenderades av sin skola att söka resursskola. Två dagar innan skolstart får vi veta att den kommer gå i konkurs på grund av eran nya distributionsmodell och nu säger hans tidigare skola att de inte vill ha tillbaka honom. Så nu tvingas den kommunala skolan ta emot min son, samt alla de andra barnen som är i samma situation. Vilket såklart kommer skapa väldigt orolig skolgång både för barn med eller utan diagnoser.

  Gör om, gör rätt!

 10. Lotta, det är bra att du markerar mot Rysslands anti-gaylagstiftning. Din trovärdighet skulle öka oerhört om du också värnade om en av de mest utsatta medborgargrupperna i din stad: barnen som är i behov av särskilt stöd. Dina tankar är bra men inte verklighetsförankrade på något sätt. Min son fick inte det stöd han behövde och jag såg honom smulas sönder som människa under ett och ett halvt års tid. När jag påpekade att läroplanen ger alla barn rätt till undervisning efter sina behov fick jag höra att jag var osolidarisk av skolan: om jag krävde specialbehandling för min son skulle det innebära att fyra andra elever skulle bli av med sin hjälp. Någon budget för barn som honom fanns inte alls. Det var lönlöst att försöka få det. Skolan gjorde minsann allt de kunde. Deras händer var bakbundna. Blablabla. Innan Magelungens resursskola kom och räddade min sons liv hade han 99,99% frånvaro, panikångestattacker och suicidalt beteende. Han var 11 år och ville inte leva. På 1,5 år har Magelungens skola sett till att ge min son livslusten tillbaka. Han har 100% närvaro, betyg i alla ämnen och pratar om framtiden.

  Om ni så lättvindigt och plötsligt drar in verksamheter, vad kan vi förvänta oss härnäst? Varför inte stänga alla ortopediska avdelningar? Herregud, det finns väl läkare på vårdcentraler som kan ta hand om benbrott? Det är deras plikt att ge alla invånare rätt sjukvård! Gör det redan imorgon, utan att underrätta någon i förväg eller ge vårdcentralerna extra resurser, vetja! Så kan ni sänka skatten med 16 öre till.

 11. Du borde sopa rent framför din egen dörr innan du börjar peka åt andra håll! Det du och dina mörkermän gör mot barnen som behöver samhällets stöd och förtroende som mest är vidrigt ur flera perspektiv, men i synnerhet ur ett medmänskligt!

 12. Hej, kanske ska lägga ner bloggen och jobba lite med politiken? Verkar ju inte gå så bra med besluten om stöd till elever i behov av särskilt stöd.

 13. Lotta, här kommer lite tips avseende ordförståelse.
  EMPATI betecknar förmågan att ha medvetande om andra personers känslor. Empatibegreppet är nära besläktat med inlevelse och medkänsla. Empati handlar om en psykisk förmåga att förstå och känna med andra.

  Om du åtminstone försöker använda lite empati så blir det bättre beslut för de autistiska barn du just nu avser misshandla.

 14. Läste i någon av dina tidigare bloggar att du tillsammans med någon annan skrivit och krävt en lagändring så att socialtjänsten kan ingripa om ett barn inte visar sig i skolan och inga åtgärder hjälper. Hoppas att du har fått igenom det förslaget, för med det förslag som du nu genomfört,(vem som nu krävde det) så kommer du att få många sådana barn.

  Det tog närmar ett år innan min sons skola köpte in en time timer, trots att det skulle underlätta för min son att koncentrera sig, vilket lärarna hade klagat på. Hur sjutton tror du att dessa barn ska kunna bemötas på ett bra sätt av skolor som inte har någon förkunskap, där läraren vänder sig till föräldern för att få pedagogiska tips?

  Då har jag ändå turen att ha en skola som fungerar riktigt bra! Skulle dessutom verkligen uppskatta ett svar på alla dessa frågor som ställts här. Tycker faktiskt att det ingår i ditt uppdrag som demokratiskt framröstad politiker.

 15. Lotta, har du egna barn? Denna fråga har jag ställt mig många gånger när jag ser hur ni FP försöker förbättra skolan. Detta dråpslag mot barn med särskilda behov som ni nu har genomdrivit är ”spiken i kistan” för mig. Som alliansväljare under många år, så har jag nu insett att mitt val att rösta på er har skapat ett omänskligt samhälle utan empati. Nästa val röstar jag grönt, vi måste vända trenden mot ett varmare och mer ansvarstagande samhälle. Som engagerad förälder har jag sett hur ni förändrar skolan på ytan istället för att börja i grunden (t.ex. med lärarutbildningen, bättre betalt för ALLA lärare, inte bara de karriärsmedvetna)Utan börjar i andra änden och ändrar istället betygskriterierna för eleverna till helt orimliga nivåer. Denna syn att lägga större och större ansvar på eleven för att uppfylla alla krav för att få ett godkänt betyg, kommer att resultera i ett antal utbrända ungdomar (som vill få högsta betyg) men de flesta kommer att ge upp redan innan dom går ur grundskolan.
  Ta detta till dig! Dom ger inte bara upp utan dom blir faktiskt knäckta för livet. Och det är barn vi pratar om, som VILL lära sig och är nyfikna men inte får plats i eran skola där man måste uppfylla alla (minst 8)färdigheter för att få ett godkänt betyg. Har man svårt för att läsa så har barnet i fråga ingen chans, utan kommer att bli knäckt och ge upp. Jag ser det på nära håll varje dag, härliga, smarta, ungdomar som inte vet vad dom ska ta sig till, för dom inte får stöd någonstans ifrån, utan bara höga krav utan ledning. Som har A i nästan alla färdigheter, men som faller på skrivdelen och alltså bara får ett D i slutbetyg. Signalen den eleven får är att det spelar ingen roll hur mycket du än jobbar och hur bra du än är i ett ämne, du kommer ändå inte in på den utbildning dit du strävar för du kan inte läsa och skriva tillräckligt fort.
  Så detta sista förslag att försämra för elever som uppenbarligen vill lära sig fast dom har ett handikapp, är fruktansvärt cyniskt. Nu är det nog!!! Ni ska bort från makten! //

 16. Men herregud människa, skriv något om resursskolan! Om du inte skriver om det som alla undrar över kan du ju lika gärna lägga ner bloggen!

 17. Hej,

  Om ni önskar kontakt med Lotta Edholm föreslår vi att ni tar kontakt med henne via hennes e-post, lotta.edholm@stockholm.se. Det ger oss bättre möjligheter att svara på ett bra sätt.

  Med vänlig hälsning
  Malin Hasselblad
  Biträdande borgarrådssekreterare på skolroteln i Stockholms stadshus

 18. Jag är iofs själv skeptisk till vänortsavtal (de verkar mer handla om en hobby för politiker än något som konstruktivt nyttjar medborgarna), men den här anförda motiveringen är svag. Redan på rak arm ser jag följande problem:

  o Det är inte sagt att S:t Petersburg har ett sådant inflytande att man kan se denna ”bestraffning” som sinnfull och rättvis. (Annat vore det om man kunde peka på konkreta aktioner genom just S:t Petersburgs styrande.)

  o En stad består inte bara av sina politiker utan även och framförallt av medborgarna som här medstraffas utan hänsyn till deras egna åsikter—även den stora minoriteten av homosexuella…

  o Den enda praktiska verkan som är trolig är att bilden av Stockholm i S:t Petersburg försämras. (”Dumma svenskar som tror att de vet allt bättre än vi ryssar!” och liknande reaktioner är troliga bland många av dem medborgare som bryr sig om saken.)

  o Att predika tolerans medan man själv är åsiktsintolerant är inte direkt förebildligt. (Om än en mycket vanlig förekommelse i Sverige.)

  Härutöver kan man möjligen spekulera att denna bestraffning är ett avståndstagande i ett läge där man istället skulle hjälpa—och den som tar en vänskap på allvar låter inte en vän falla utan först ha försökt göra situationen bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s