Häromdagen skrev jag ett inlägg här på bloggen  apropå att papperslösa barn ges rätt till skolgång från och med den 1 juli. Idag kommenteras detta inlägg på DN:s ledarsida. Alla barns rätt till skolgång är utgångspunkten för den reform som innebär att också barn som saknar uppehållstillstånd ska få gå i skolan. Självfallet kommer Stockholms stad leva upp till denna rättighet. Men det är inte ett komplikationsfritt arbete. Att ordna en så bra skolgång som möjligt kan, paradoxalt nog, leda till att färre gömda föräldrar låter sina barn gå i skolan. Ur den aspekten är det varken önskvärt eller praktiskt möjligt att på individnivå samla in uppgifter kring vilka elever som har uppehållstillstånd eller inte. Det finns sålunda inga planer, som DN:s ledarsida antyder den 27 juni, på att kartlägga vilka de gömda barnen är i Stockholm. Däremot är det en förutsättning för att se till att reformen fungerar att vi vet ungefär hur många elever det rör sig om, och var i staden skolorna behöver kunna ta emot dem. Det är ju också ett sådant förberedelsearbete som Skolinspektionen efterlyser, när de skriver att beredskapen i Sveriges kommuner på sina håll är för låg.

Skolans uppdrag är att förmedla kunskaper till eleverna, kunskaper de behöver för att bli självständiga vuxna som kan klara sig i samhället. Skolan är den starkaste skyddsfaktorn vi har för våra unga. Det gäller inte minst de barn som lever i utsatta situationer, däribland de barn som inte fått uppehållstillstånd.

Annonser

1 kommentar »

  1. Ja det är bra. Men det är inte bara kunskaper dessa och alla andra barn behöver. De behöver trygghet också. Det är det andra av skolans båda uppdrag, men politiker talar bara om kunskaper och prestationer. Mätbara.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s