Tidigare i våras blev Stadshuset miljöklassad, helt enligt stadens ambition att höja miljöstandarden i både befintliga och nya fastigheter. Nu har förskolan Temmelburken 2 i Annedal i Bromma, som första förskola i Sverige, blivit Svanenmärkt.  Förskolan är klar för inflyttning till hösten 2013 och har plats för omkring 100 barn.

Om staden ska lyckas med sin ambition att ha ett miljö- och klimatarbete i världsklass måste vi våga utmana och vara föregångare inom miljöområdet. Inte minst då det gäller våra egna fastigheter. Genom att Svanenmärka förskolan Temmelburken 2 får vi, förutom en förskola med miljöprestanda i världsklass, erfarenheter som kommer att vara till stor hjälp vid framtida miljömärkningar och miljöcertifieringar av stadens byggnader.

Och fler miljömärkta förskolor kommer det att bli. I Stockholm, där fler och fler barn kommer till, har de senaste åren en ny förskoleavdelning öppnat i snitt varannan arbetsdag. Läs mer om hur Stockholm bygger ut förskolan här.

Annonser

3 Comments »

 1. Hej Lotta, intressant med den första Svanenmärkta förskolan! Känner du till fler förskolor i Stockholmsområdet som ligger i framkant vad gäller ett aktivt arbete med att reducera förekomsten av giftiga kemikalier i förskolemiljön? Naturskyddsföreningen jobbar med Operation Giftfri Förskola men jag har ingenstans sett en lista över konkreta namn på förskolor som jobbar aktivt med frågan. Vore tacksam för fler tips utöver Temmelburken 2.

  Vänliga hälsningar,
  Magnus.

 2. Hej,
  Jag vet att verksamheten i Skarpnäck har kommit en bit på vägen i sitt arbete för giftfria förskolor. Läs mer här: http://www.stockholm.se/-/nyheter/Forskola–Skola/Okad-ekokonsumtion-och-giftfri-vardag-pa-forskolan/?kontakt=

  Generellt så har staden inte något sätt att mäta verksamhetens arbete med just giftfria förskolor. Ur ett fastighetsägarperspektiv så finns ju en Svanenmärkt förskola och en miljömärkt förskola och beslutet att alla nybyggda förskolor ska miljöklassas med Miljöbyggnad (lägst nivå silver).

  Mvh Malin Hasselblad
  Bitr borgarrådssekreterare (FP)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s