Varje år genomförs en totalundersökning i grundskolans årskurser 2, 5 och 8 samt till föräldrarna i årskurs 2 och nu har resultaten för 2013 kommit. Det är fjärde gången som undersökningen genomförs i dessa årskurser. Tjugo frågor har ställts på en femgradig instämmandeskala inom områdena kunskap, trygghet och trivsel, inflytande och generellt.

Brukarundersökningen visar på att vi har kunniga och engagerade lärare i våra skolor. Det är roligt att se att så många elever anser att deras lärare är bra på att undervisa och att de får hjälp när de behöver det. På frågan ”Mina lärare förväntar sig att jag ska nå målen i alla ämnen” uppger 92 procent av föräldrarna i årskurs två att de är positiva, bland eleverna i årskurs fem är 94 procent positiva och eleverna i årskurs åtta är 86 procent positiva. Fler elever uppger i år att de trivs i skolan, vilket också är mycket glädjande. Det är lättare att lära sig när man trivs i skolan.

Forskning har visat att höga förväntningar är en nyckelfaktor för goda kunskapsresultat. Det är därför oerhört viktigt att lärarna har höga förväntningar och krav på eleverna.

Trygghet och studiero har varit ett fokusområden under flera år. Det är därför alarmerande att nästan varannan elev fortfarande upplever att det inte är lugn och ro på lektionerna. Vi måste jobba mer intensivt för att komma till rätta med elevernas arbetsmiljö.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s