”Go home” skreks det i Vaxholm 2004 när europeiska byggarbetare byggde om en skola i Sverige. Byggföretaget Laval un Partneri hade, på lika villkor med sina svenska och europeiska konkurrenter, vunnit en upphandling av Vaxholms kommun om att bygga om Söderfjärdsskolan. Konflikten blev en ögonöppnare för dem som trott att LO och (S) stod för europeisk solidaritet. Nio år efter Laval tar LO ytterligare steg för att resa murar mellan Sverige och omvärlden.

Idag lanserar de ett antal krav för att riva upp lagen om arbetskraftsinvandring. Så sent som i vintras argumenterade Stefan Löfven i en DN-intervju för att lagen om arbetskraftsinvandring ska rivas upp – också den en följd av regeringens och Miljöpartiets överenskommelse om migrationspolitiken. Här förtydligar han vad han menade (och refererar till alla gånger han åkte taxi i rollen som Metallordförande).

Socialdemokraterna är näppeligen ett parti för den som vill slå vakt om ett Sverige som är öppet mot omvärlden. Det socialdemokratiska motståndet mot en alltför omfattande invandring till Sverige har präglat partiets politik i decennier.

För Folkpartiet är det, och kommer alltid att vara, självklart att Sverige ska ska vara en del i en öppen och tolerant värld. Både kloka hjärnor och starka händer behövs om vi ska kunna stå starka i globaliseringens tid. Fackförbunden behöver inse detta och arbeta för att arbetstagares rättigheter inte kränks i Sverige – även om arbetaren inte är svensk.

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s