I Sverige lever över två tusen papperslösa barn utanför samhället och våra välfärdssystem. Att gå i skola är en mänsklig rättighet. Rätten till utbildning för barn till papperslösa som nyligen beslutades i riksdagen uttrycks också i Stockholms stads skolprogram, som antogs på kommunfullmäktige den 27 maj. Idag rapporterar DN att Rikspolisstyrelsens riktlinjer, som ska slå fast hur polisen ska hantera den nya lagstiftningen, dröjer. Så länge polisen saknar egna riktlinjer för hur rätten till skolgång ska säkras finns en överhängande risk att många familjer inte vågar skicka sina barn till skolan.

Inga barn ska tvingas stanna hemma vid skolstarten i höst av rädsla för att bli avvisade från Sverige. Papperslösa barn har samma rätt som alla andra barn att få gå i skolan. Därför är det mycket olyckligt att rikspolisstyrelsens riktlinjer inte kommer att vara klara till dess. Skolan ska vara en frizon!

Annonser

1 kommentar »

  1. Tyvärr är skolan ingen frizon för papperslösa barn då polisen tydligen har rätt ändå att hämta barnen där om dom har med sig en organisation tex BRIS som stöd för sitt agerande då dom hänvisar till att gömda barn kanske far illa att leva gömda!
    Detta borde vara ett regelrätt brott att genomföra då dom valt att gömma sig för att inte behöva återvända till en sämre vardag!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s