De senaste dagarnas oroligheter i Husby har skakat oss alla. Efterfrågan på politiska förklaringar till det som nu händer är stor. Jag tror dock att vi politiker ska akta oss för att dra förhastade slutsatser när det gäller att förstå det som händer just nu. Fokus måste istället ligga på att stötta alla de goda krafter som finns och verkar runt om i staden, och på att visa de stockholmare som drabbas av förstörelse och huliganism att vi står helhjärtat på deras sida.

I jakten på förklaringar har en hel del media de senaste dagarna målat upp en bild som bottnar i att Husby och andra stadsdelar i Stockholms ytterstad drabbats av omfattande besparingar. Detta är helt enkelt inte sant. Tvärtom har vi under de senaste åren gjort omfattande satsningar inom vitt skilda områden. Det är viktigt att också komma ihåg att resursfördelningssystemet ut till våra stadelsnämnder, som bl a ansvarar för förskola, äldreomsorg och socialtjänst, har en stark socioekonomisk profil. Stadsdelen Rinkeby-Kista får helt enkelt mer pengar per invånare än t ex Södermalm. Och så ska det naturligtvis vara.

Jobb
Vi har ökat satsningen på arbete för unga. Förra året erbjöds drygt 5500 ungdomar i Stockholm sommarjobb. I stadsdelarna på Järvafältet var principen att alla som sökte sommarjobb också skulle erbjudas ett. Jobbtorgen har stöttat tusentals personer i att gå från bidrag till jobb, med särskilt fokus på unga arbetslösa. I vintras fattade Alliansen i Stadshuset beslut om att på sikt flytta närmare 1500 arbetstillfällen på kommunala förvaltningar och bolag från innerstaden till ytterstaden.

Skola
På Folkpartiets initiativ har ett helt nytt resursfördelningssystem sjösatts för grundskolan, i syfte att öka förutsättningarna för de elever och skolor som når lägre kunskapsresultat. Faktorer som föräldrarnas utbildningsbakgrund samt hur länge eleven gått i svensk skola väger mycket tungt i det nya systemet. En särskild satsning genomförs nu på de skolor som har sämst studieresultat. Läxhjälp, sommarskola och lördagsgymnasium garanteras från 2013 alla elever som inte når kunskapsresultaten. En ny mottagningsenhet, ”Start Järva”, har startats för att förbättra skolstarten för elever som är nyanlända i Sverige. Ett tionde skolår har införts som möjlighet för dem som inte når gymnasiebehörighet i årskurs nio.

Kultur
Inom kulturområdet pågår en rad viktiga satsningar på ytterstaden. Berättarministeriet öppnade i Husby alldeles nyligen. I år satsar kommunen omkring 18 mnkr på renoveringar och moderniseringar av stadsdelsbibliotek i ytterstaden och närförort. Två exempel på detta är Husby bibliotek och Skärholmens bibliotek. Nyligen beslutades att Kista bibliotek ska flytta till nya attraktiva lokaler och litet tidigare i vår att Hässelby Gård ska få ett nytt bibliotek. El Sistema (en ny musikundervisningsform med tydliga integrationssyften) införs i Husby och Skärholmen. På förra kulturnämnden togs beslut om att man ska söka medel för att fortsätta satsningen på Blå Huset i Tensta.

Järvalyft och Söderortsvision
Inom ramen för Järvalyftet och Söderortsvisionen satsar Stockholms stad och de kommunala bostadsbolagen närmare över sex miljarder på bättre boendemiljöer i ytterstaden, trygghet i vardagen, och en mängd viktiga verksamheter. Det nyöppnade Berättarministeriet i Husby, Rinkebyakademien, liksom mängder av ungdoms- och föreningsverksamheter är exempel på detta. Medborgarvärdar och trygghetsvärdar har inrättats d v s personer som har en stark lokal förankring och som arbetat upp en trovärdighet till boende, polis och stadsdelens verksamheter.

Annonser

3 Comments »

  1. Tack för informationen om de omfattande satningar som den borgerliga majoriteten har gjort och fortfarande gör i Stockholms förorter. Oppositionen vill göra kravallerna till en partipolitisk sak endast för att vinna billiga poäng.
    Kennet Johansson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s