Idag är det Teckenspråkets dag, som uppmärksammas den 14 maj varje år sedan teckenspråket erkändes som förstaspråk för döva, den 14 maj 1981.

För liberaler är rätten till kunskap lika stor oavsett om du hör sämre än andra eller har svårt att få orden och texten att gå ihop. Din begåvning hänger inte på hörseln och och även en elev med hörselnedsättning eller språkstörning ska ges förutsättningar att lyckas. Vi har därför satsat ordentligt på förskolor och skolor som har särskild kompetens för dessa – och andra – funktionsnedsättningar. En sådan är Språkförskolan Bamse på Södermalm, en förskola med specialkompetens, som jag besökte 2010. Under 2013 öppnar ytterligare en språkförskola i Bromma. Sedan många år tillbaka har Stockholms stad också särskilda hörselklasser.

Satsningen på barn med språkstörning är en viktig insats för en tidigare osynlig grupp barn och elever. Fortfarande finns det alltför många kommuner som inte tillgodoser dessa barns behov av utbildning. Under tiden på språkförskolan tränas barnens språkutveckling med målet att de ska kunna börja i en helt vanlig skolklass från årskurs ett, vilket sju av tio barn sedan gör. Andra behöver fortsätta sin skolgång i särskilda språk- eller hörselklasser. Teckenspråk är ett viktigt redskap för många språkstörda barn, både i förskolan, skolan och i hemmet.

Hos 2012 års Reach For Change-prisade Spread the Sign kan du enkelt lära dig fraser på teckenspråk.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s