Socialdemokraternas plötsliga intresse för skolfrågorna är välkommet. Alltför länge har partiet varit tyst i denna oerhört viktiga fråga. Några av de förändringar som sker på skolområdet – och som socialdemokraterna nu säger sig ha anslutit sig till – är tidigare och tydligare betyg, högre kunskapskrav, uppvärdering av läraryrket, fokus på lärarledd undervisning samt mer tid i skolan. Det är positivt att allt fler nu sällar sig till Folkpartiets skolpolitik, och också att allt fler vågar se att vi måste förstatliga skolan.

Frågan är dock på hur stort allvar vi ska ta detta uppvaknande. Hittills har Socialdemokraterna, när de har haft chansen, varken prioriterat skolans kunskapsresultat eller ekonomi. Likaså i Stockholm, där numera inget av socialdemokraternas tre oppositionsborgarråd sitter  i utbildningsnämnden – enligt mig, stadens viktigaste nämnd. Det är också trist och märkligt att (S) i Stockholm enträget fortsätter att driva att skolan återigen ska utlokaliseras till stadsdelsnämnderna, d v s  än mer utlämnas till olika resurser och ambition hos de olika stadsdelarna.

De faktiska effekterna av rödgrönt kommunalt styre blir än tydligare i den skolundersökning som Dagens Samhälle nu genomfört. Efter 22 år med en skola i lokalpolitikers händer ser det ut på följande sätt:

Av de 50 starkaste skolkommunerna styrs 82 procent av Alliansen. 
Av de 50 svagaste skolkommunerna styrs 72 procent av vänstern.

Det socialdemokratiska luftslottet blir inte tydligare än så. Det räcker inte med att bara prata om hur mycket man vill satsa på skolan, man måste faktiskt också göra det.

Läs mer hos Dagens Samhälle.

Annonser

2 Comments »

  1. Absolutely hit the nail on the head Lotta, there is little or no policy from the left on schools and education in general.

  2. Glädjebetyg är vanligast i Stockholm (svd 10/6). 4 av 10 återfinns i Stockholm.
    Privatskolorna ligger i topp. Har skolborgarrådet någon kommentar? Detta gagnar inte eleverna som får svårt att klara gymnasiestudierna. Vilka är skolan till för?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s