SVT har de senaste dagarna rapporterat om att barngruppernas storlek, på förskolorna i Sverige, tenderar att bli allt större. Det är självklart en negativ utveckling och många kommuner har mycket arbete framför sig för att lyckas vända trenden. Men vi vet att det går.

Stockholms stad växer snabbt, särskilt vad gäller barn i förskoleålder. Enligt nya rapporter är Stockholm till och med en av de snabbast växande städerna i hela Europa. För att möta denna kraftiga ökning har vi de senaste åren byggt ut förskolan i snabb takt, i genomsnitt har vi öppnat en ny förskoleavdelning varannan arbetsdag. På Folkpartiets intiativ har vi i Stockholm även infört ett förskoletal vid nybyggnation, för att säkerställa en tillräcklig utbyggnad av förskolan i nya bostadsområden.

Tack vare detta har vi tillskillnad från andra delar av övriga riket lyckats med att minska barngruppernas storlek, från en genomsnittlig storlek på 16,6 barn 2006 till 15,2 barn 2012, samtidigt som personaltätheten fortfarande är under 5 barn per årsarbetare (4,9 för 2012). Och detta samtidigt som antalet inskrivna barn i förskolan under samma period har ökat med omkring 12 300 stycken.    

Det glädjer mig att Stockholm står sig bra i jämförelse. Det är samtidigt viktigt att komma ihåg att siffrorna ovan är ett snitt och även i Stockholm är barngrupperna, på sina håll, fortfarande för stora. Det finns således jobb kvar att göra, och detta tar vi på största allvar.

I jämförelse med andra storstäder i landet ligger dock Stockholm mycket bra till. I både S-styrda Göteborg och Malmö har exempelvis barngrupperna ökat kraftigt sedan 2006, medan de i Stockholm som sagt har minskat under samma period. Likaså är personaltätheten något lägre i dessa städer.

BArngruppernas storlek

Källa: Skolverket

Annonser

7 Comments »

 1. Jag ser den enda kommentaren i kommentarsfältet och tänker att herregud; finns det inte fler som visar sin uppskattning? Jag tycker att det är fantastiskt bra jobbat!

  • Håller med! Här i Haninge där jag bor verkar det inte ha fungerat lika bra tyvärr. inte för att det är enorma barngrupper eller vansinnigt personalglest, men det är lätt att få intrycket att den kraftiga nybyggnationen och förtätningen, samt generationsväxlingen som pågår i vårt närområde inte har hanterats på ett bra sätt av kommunledningen avseende motsvarande utbyggnad av förskolorna. Dessutom har de valt att låta en enda skola växa och växa istället för att etablera en eller ett par nya skolor. Det är många barn som har rätt lång väg till skolan och det är nu fem(!) parallella klasser i F och 1 på skolan (Haga). Visst kan det finnas stordriftsfördelar, men vaf..!?!?

 2. Barngruppers storlek är en sak men att hela organisationen är Uppbyggd runt kontorstider är befängt. Folk i dag arbetar väldigt olika tider förlagda när helst på veckans dagar och dygnets timmar. Det behovet fyller inte barnomsorgen på långa vägar.
  Ej heller en flexibilitet om vart man kan få barnomsorg.
  Jag hoppas att du nåtts av det mail vi skickat till din kollega David Lindberg rörande den omöjliga situation vår familj befinner sig i rörande barnomsorg. En omöjlig situation orsakad av ett Stockholm stad gått ut med felaktig information rörande garantimånaden. Texten på stockholm.se är nu ändrad och korrekt information står att finna Efter att vi uppmärksammat ansvariga om detta. Ändringen gjordes för två dagar sedan. Tursamt nog har vi sparat skärmdump med den tidigare texten. I texten stod tidigare

  ”Garantin gäller i första hand inom det stadsdelsområde där du valt
  att stå i kö. Om plats inte kan erbjudas inom den stadsdel du önskat
  kan du komma att bli erbjuden plats inom närliggande stadsdelsområde.”

  Vi fick efter kontakt i november med köansvarig i stadsdelen vi stått på i höra att detta inte gällde utan garantin faller på stadsdelen man är skriven. Att ha vårat barn på Förskola nära hemmet skulle för oss innebära att det skulle kosta oss minimum 8-10 000 att ha vår son i förskola. Hade vi från början vetat att inte garantin skulle gälla så som det stod på stockholm.se så hade vi givetvis sett över andra alternativ. Sonen har startmånad Januari då han stått på kö sedan April men ännu har vi ingen fungerande barnomsorg och man har uppenbarligen insett man gjort fel men ännu har inget gjorts för att lösa det problem vi sitter i orsakat av felaktig information. Kommer det inte en lösning på detta så får vi pröva frågan mot förvaltningslagen då myndigheter har skyldighet att förse medborgare med korrekt information.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s