Stockholm växer snabbt och snart blir vi en miljon invånare. Enligt stadens nya lokalförsörjningsplan för skolan, som är en uppdatering av utredningen ”Skolplanering för ett växande Stockholm” från 2011, beräknas antalet elever i Stockholms skolor att öka med omkring 23 000 fram till år 2021.

Det är naturligtvis jätteroligt att det föds så många barn i Stockholm. Samtidigt ställer de stora krav på en kraftig utbyggnad av skolan. Tempot i byggandet måste därför höjas rejält. Redan under 2013 kommer vi att fatta beslut om en rad helt nya skolor och på ett antal av stadens befintliga skolor behöver kapaciteten ökas.

Staden behöver också bli bättre på att planera in nya skolor i våra stora stadsutvecklingsområden. I både Årstadal och Hammarby Sjöstad underskattades behovet, vilket är något som vi brottas med än idag. Det är något vi måste ta med oss i den fortsatta planeringen. På västra Kungsholmen har vi exempelvis, genom inhyrningen i Konradsberg, lyckats ligga före i planeringen. Det ska vi fortsätta med.

De största ökningarna förväntas framöver ske i Norra Djurgårdsstaden och Mariehäll. Där måste planeringen för nya förskolor och skolor vara på plats redan från början.

Fakta
Staden har de senaste åren börjat bygga och fattat beslut om att börja bygga en rad nya grundskolor för att möta elevökningen. Fram till 2020 planeras minst 11 helt nya skolor att uppföras.

Nya skolor:
– Mariehällsskolan
– Konradsberg
– Hammarby sjöstad (2 skolor)
– Årstaberg
– Sveaplan
– Midsommarkransen
– Norra Djurgårdsstaden
– Lövholmen
– Hagastaden
– Årstafältet

Annonser

1 kommentar »

 1. Bra. Lägg ned de skolor som inte fungerar, t ex Hjulstaskolan. Jag har skrivit om min inställning och erfarenheter efter ett år som skolledare här

  http://sjunne.com/2013/04/30/mitt-ar-som-skolledare-i-hjulstaskolan-2004-2005/

  Slutsatsen blir att andra skolor kan ta över eleverna, om inte nytillträdda rektorn Malla T gör underverk. Tyvärr tror jag den skolan är utan möjlighet att rädda. Läs min blogg så förstår du varför.

  Hälsningar,

  Jan Sjunnesson

  bitr rektor 2004-5, Hjulstaskolan
  fd medlem i Folkpartiet Stockholms stad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s