Stockholms stad har under lång tid arbetat för att minska hemlösheten i staden. Frivilligorganisationer, myndigheter och företag i staden jobbar också med dessa frågor. Staden har kommit en bit på väg vad gäller att utveckla hur vi möter och ger stöd till personer som av olika skäl riskerar att bli hemlösa eller som lever i hemlöshet. Den senaste kartläggningen, från april 2012, visar på det lägsta antalet hemlösa sedan kartläggningarna startade 2004, detta samtidigt som befolkningen i Stockholm ökat med drygt 100 000 invånare.

Trots det så möter stadsdelsförvaltningarna hemlösa barnfamiljer som flytt från andra länder och aldrig lyckats få in en fot på bostadsmarknaden, ungdomar som av olika anledningar inte längre kan bo kvar hemma och hemlösa vuxna som fortfarande är skrivna i stadsdelen. Enheten för hemlösa möter hemlösa stockholmare som inte på mer än två år haft en fast adress i staden. Dessa människor är ingen enhetlig grupp, alla har en egen historia med sig i bagaget. De har olika behov av stödinsatser för att kunna komma tillbaka till en stabilare livssituation eller boende.

Sverige har sedan 2012 en nationell hemlöshetssamordnare. Med en bättre samsyn även på lokal nivå kan vi stötta fler tillbaka till ett liv med eget boende.
Därför lägger la min kollega Ann-Katrin Åslund, vice ordförande i kommunstyrelsen, häromdagen en skrivelse i kommunstyrelsen  om en hemlöshetssamordnare i Stockholm. Läs pressmeddelandet här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s