För några dagar skrev jag om att antagningskraven till lärarutbildningen måste höjas. I dagens DN aviserar utbildningsminister Jan Björklund (FP) att sådana regelförändringar är på väg.

Läraryrket är Sveriges allra viktigaste yrke, och ett yrkesval som ställer höga krav på studenten. Som lärarstudent har man rätt till en utbildning som gör en väl rustad för lärargärningen. Lärarstudenten måste också vara trygg med att de förkunskapskrav som ställs för att påbörja utbildningen också motsvarar vad som sedan krävs av studenterna under utbildningens gång. De regelförändringar som nu är på gång handlar om att höja kraven på goda kunskaper i de ämnen lärarstudenten avser att undervisa i. Man ska nu titta på om det kan bli aktuellt med ett betyg om lägst C i de ämnen man vill bli lärare i. Förslaget är också att sätta en godkäntgräns för att vara aktuell även i gruppen som förbättrar sina betyg genom att skriva ett gott resultat på högskoleprovet. Det tycker jag är utmärkt.

Annonser

2 Comments »

  1. Tycker jag med. För när vi står där HELT utan sökande måste väl ändå något ändå göras! För det var väl så du menade?:)

  2. Lotta borde (via Edman) tala med några av sina rektorer. Med dem som
    tycker det är viktigare att en lärare har heltid i arbetslaget, kvackar, än att
    läraren undervisar i de ämnen han/hon studerat. Annars kan vi aldrig
    lämna flumskolan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s