Häromdagen skrev Vetenskapsrådet, Stiftelsen för Strategisk Forskning, Kungliga Vetenskapsakademin och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse på SvD Brännpunkt att de tillsammans väljer att satsa en halv miljard på matematikforskning under flera år framåt. De tunga institutionerna ser och väljer att tillsammans kraftfullt engagera sig i matematiken, ett område som genomsyrar det mesta i det moderna samhället – från byggnadskonst till mobilantenner och forskningens stora frågor om livets minsta byggstenar och om kosmos. Det är enormt glädjande!

Matematikundervisningen i skolan lägger grunden för de stora resonemangen som utvecklas i forskningen. I skolan satsar vi i Alliansen på kraftigt utbyggd undervisning med fler matematiktimmar under de första åren i grundskolan och mer kompetent lärarledd undervisning. Just de goda lärarna är grunden till att kunna lära in matematikens teori. Med de mattecoacher som finns genom Stockholms och KTH:s med fleras gemensamma projekt får både elever och lärare i Stockholm extra inspiration och en kickstart med matten. Mattecentrum är en ytterligare uppskattad, ideell verksamhet som ger plats för matematiken i staden. Våra satsningar börjar ge resultat, framförallt har många tredjeklasser i staden höjt sina resultat på nationella provet i matematik 2012.

Fler ser behovet av att jobba för bättre matematik-, teknik- och NO-kunskaper hos Sveriges elever. Den ideella stiftelsen Teach for Sweden som drar sitt strå till stacken genom sin lärarutbildning där man vill locka duktiga högskolestudenter som vill prova på att bidra med sina kunskaper som lärare. Igår berättade civilingenjörsstudenten Filip Andersson om sina tankar kring matematik, läraryrket och civilingenjörsstudierna.

http://www.tv4play.se/program/nyheterna?video_id=2324982

Matematiken är ett av skolans viktigaste ämnen och en grund i det moderna samhället. Ju fler goda krafter som hjälps åt för att lyfta fram matematikens betydelse och stimulera till goda matematikkunskaper – desto bättre för eleverna, skolan och för samhället.

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s