Förhandsspekulationerna inför Socialdemokraternas kongress i helgen pekade mot en strid på kniven kring valfrihet och vinster i välfärden. Istället blev det kompromissernas afton och det som till slut kom ut från kongressen var ett högst otydligt besked kring friskolornas och vårdföretagens framtid.

Kompromissförslaget går kortfattat ut på att öka kommunernas makt att säga nej till fristående skolor och välfärdsföretag som vill öppna en verksamhet i kommunen. Men det är oklart om det finns någon utanför det egna partiet – om ens inom – som egentligen begriper hur förslaget faktiskt ser ut. När ska kommunerna kunna säga nej och på vilka grunder? I söndagens Agenda hade Löfvén en möjlighet att förklara lite närmare hur (S) tänkt sig att en lagstiftning skulle se ut och vilka konsekvenser en sådan kunde tänkas få, men återigen slirade Löfvén på målet.

Nu måste Socialdemokraterna i Stockholm svara på hur mycket de vill begränsa stockholmarnas möjlighet att själva kunna välja vilken vårinrättning de vill gå till eller vilken skola de vill söka till. Ska populära skolor som Kunskapsskolan hindras från att växa? Innebär detta att Engelska skolans planer på att öppna  nya skolor skulle kunna stoppas vid en S-framgång 2014? Vill man hindra nya skolor att etablera sig, även om de uppfyller statens krav på en god verksamhet?

Stefan Löfvén verkade i gårdagens Agenda mena att goda finansiella resurser ska vara en av de faktorer som ska avgöra om politikerna ska ge sitt godkännande till en nya skola eller vårdcentral. Men investeringsmarginaler, i form av möjlighet att ta ut vinst, ser man fortfarande ner på. Vad innebär det för de små skolanordnarna, som inte har de finansiella muskler som kommunen eller de stora friskolekoncernerna har?

Socialdemokraterna lämnade fler frågetecken än svar kvar i kongressalen. Förmår S i Stockholm komma med tydliga besked?

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s