Stockholmspolitiken såg en politisk positionsförflyttning av rang vid gårdagens kommunfullmäktige. När förslaget om gemensam förskoleportal skulle klubbas valde Miljöpartiet att ignorera synpunkter från flera mindre friskoleanordnare om bevarad egenmakt och istället, tillsammans med S, kräva ett tvingande, gemensamt system för ansökningar till förskolor. Miljöpartiet går nu emot föräldrakooperativens vädjanden till oss om att fortsatt få ha makt över hur verksamheten byggs upp.

De gemensamma åtagandena för föräldrakooperativens medlemmar är avsevärda. Det kan handla om personalansvar, ekonomi, städning eller matlagning med jämna mellanrum. Alla föräldrar har inte möjlighet att uppfylla dessa viktiga åtaganden. Förskolorna måste därför få välja vilka föräldrar som får vara med och ta ansvaret för förskolan och måste få ha egna regler vid antagning. Många av dessa har hört av sig till mig och lyft upp just dessa synpunkter inför beslutet. Nu tycker MP att ansvaret istället ska ut till förvaltningarnas administrationer.

MP har traditionellt varit för de små brukarkooperativen och de småskaliga lösningarna. Nu har man tydligen valt att frångå det till förmån för de stora lösningarna där tjänstemännen får mer makt. Vad händer härnäst med MP:s politik? Waldorfskolorna kanske ska in i det ordinarie skolsystemet?

Den gemensamma förskoleportalen är uppskattad av både förskolor och föräldrar. Speciellt de små kooperativen har däremot känt oro inför en tvingande kö. Det är förbluffande och lite spännande för den som är intresserad av stockholmspolitik att Miljöpartiet helt plötsligt blivit för stora, tvingande system istället för att se föräldrars och verksamheters olika behov. Det tjänar inte föräldrarna, och inte barnen på.

Annonser

3 Comments »

  1. Gemensam förskoleportal med en egen kö till varje förskola borde väl vara ett fungerande alternativ. Så fungerar det ju i flera grannkommuner till Stockholm, så jag förstår inte vari problemet ligger. Stockholm borde också kunna administrera föräldraavgifter centralt för alla Stockholmsbarn som är inskrivna i en av Stockholms förskolor oavsett om den är kommunal eller fristående. Det skulle t o m underlätta för små föräldrakooperativ att slippa den hanteringen. F

    • @Liselott: Ditt svar antyder att du inte är så insatt i föräldrakooperativ och hur de fungerar. Jag har dels bott i ett s.k. kollektivhus och dels haft mitt barn i en föräldrakooperativ förskola, så jag har lite erfarenhet.

      Först vill jag säga att jag tycker just förskolor lämpar sig väldigt dåligt för föräldrakooperativ, eftersom föreningens medlemmar av naturliga skäl kommer att bytas ut kontinuerligt (barnen blir äldre och går över till skolan), varvid föreningen riskerar att få stora problem med kontinuitet avseende bokföring och annan administration och rutiner.

      När det gäller köerna så är det en speciell situation för kooperativa förskolor. Om man ska ha sitt barn i en sådan förskola kräver det ett oftast ganska omfattande engagemang i föreningen, något som de flesta varken kan eller vill ställa upp på. Att då inte ha möjlighet att i förväg pröva de sökande föräldrarnas kapacitet och lust att engagera sig, och kanske tvingas ta emot medlemmar som inte kan/vill engagera sig, kan vara förödande och faktisk döda föreningen. Det är svårt även MED sådan möjlighet till prövning att få föreningen att fungera bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s