På tisdag startar äntligen programmet för sprututbyte i Stockholm. Folkpartiet har varit starkt pådrivande för detta och vi tror att det kommer att få stor betydelse när det gäller att begränsa smittspridning, men också ge bättre möjlighet för vården att nå en del av de mest utsatta i vårt samhälle.

Förebyggande arbete för att förhindra att människor missbrukar narkotika har alltid högsta prioritet. Beroende av droger beskär människans frihet och kan leda till mänskliga tragedier för missbrukaren själv och anhöriga. Socialstyrelsens uppfattning är att sprututbyte inte bara är en förebyggande insats för en grupp särskilt utsatta människor utan även innebär även en viktig hälsopolitisk insats för denna grupp.

Det primära målet med sprututbytet är att förebygga spridning av hiv och andra blodburna infektioner bland personer med intravenöst missbruk. Verksamheten ska också arbeta med att motivera dem som deltar i sprututbytet att bryta sitt missbruk och ta emot vård och behandling. Landstinget har ett sjukvårdsansvar för personer som missbrukar narkotika och detta kräver en helhetssyn genom ett nära samarbete med socialtjänsten för att kunna samordna insatser och erbjuda det stöd som behövs.

Det är viktigt att försöksverksamheten ska kunna utvärderas vetenskapligt. Sprutbytesförsöket ska ses som en del av en helhetsstrategi med flera åtgärder mot narkotikamissbruk och smittspridning som beskrivs i Stockholms läns landstings narkotiskpolitiska utredning Åtgärder för att begränsa smittspridning. I den svenska modellen för sprututbyte, som är fastslagen i lag och i Socialstyrelsens föreskrifter, är sprututbyte endast tillåtet som en integrerad del av en bredare vårdinsats.

Annonser

6 Comments »

  1. Jag tycker det är dubbelmoral – att ge fria sprutor men inte det tilltänkta innehållet! Ni tror väl ändå inte att de ska användas till koksalt! Vad får missbrukarna för tips när det gäller att införskaffa själva narkotikan? Först göra inbrott eller råna någon och sen till plattan – eller? Det vore justare att missbrukarna fick komma till mottagningen och där få sin ”medicin”.

  2. Starkt pådrivande? Birgitta Rydberg har varit en av de mest hårdnackade motståndarna tills nyligen. Det enda partiet som varit mindre pådrivande är moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s