20130326 Grupp
Från vänster: Inga Lundén – chef för Stadsbiblioteket, Dilsa Demirbag-Sten – verksamhetsansvarig Berättarministeriet, Lotta Edholm (FP) – skolborgarråd, Robert Weil – Proventus, initiativtagare och finansiär av Berättarministeriet, Madeleine Sjöstedt (FP) – kultur- och fastighetsborgarråd, Reza Saleh, verksamhetsansvarig Berättarministeriet Järva och Joakim Larsson (M), äldre- och ytterstadsborgarråd

Idag deltog kultur- och fastighetsborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) och jag vid invigningen av Berättarministeriet i Husby, tillsammans med bl a Dilsa Demirbag-Sten, som är verksamhetsansvarig för Berättarministeriet.

Berättarministeriets mål är att alla barn och unga ska delta i skapandet av vår gemensamma berättelse och ha friheten att formulera sin egen. Skrivarverkstäderna är gratis och öppna för barn och unga mellan 8 och 18 år och är en plats där unga får ägna sig åt berättande, i skrift men även på andra sätt. I detta samarbetar man med biblioteket i Husby – som man även delar lokaler med – och med skolorna och andra nyckelaktörer i Järva. Skolklasser i årskurs 2-5 tas emot på förmiddagarna.

I mitt invigningstal kunde jag berätta om de lässatsningar som Stockholm gör. I Stockholm satsar vi stort på språkutveckling och läsning med läsutvecklingsscheman och läsutvecklingsledare, satsningar på skolbiblioteken samt läxhjälp för elever som behöver extra hjälp att erövra det svenska språket.

Den läs- och språksatsning i Stockholms grundskolor som jag tog initiativ till redan 2007 fortsätter och fördjupas.  Läsutvecklingsscheman, LUS, genomförs nu i årskurs F-6 på alla skolor och är ett verktyg som gör skillnad.Vårt sätt att jobba har gett glädjande resultat. Tredjeklassarna har gjort framsteg på de nationella proven i svenska och läsförmågan på många skolor har blivit bättre. Under 2013 genomför vi också en utvidgad lässatsning på sommarlovet, där elever i de första skolåren får stöd för ökad läskunnighet.

Skolbiblioteken spelar en central roll för ökad läskunnighet. Skolbibliotekariernas kunskap och engagemang ska tas tillvara och utgöra en naturlig del av skolans undervisning. Just skolbibliotekens satsningar skrev DN om för drygt ett år sedan. Men även folkbiblioteken spelar en ovärderlig roll för att stimulera till läsande. Antalet utlån av barn- och ungdomslitteratur ökar i Stockholms stad.

Fler aktörer än skolan måste finnas där och väcka lusten till språket. Berättarministeriet är en sådan aktör. Även civilsamhällets eldsjälar gör runt om i staden, inte minst i Järvaområdet, jätteinsatser för att stötta och peppa elever genom till exempel hjälp att läsa läxor och fortsätta lärandet där skoldagen slutar.

Annonser

2 Comments »

  1. Jag hörde om Berättarministeriet i ett program i P1 för ett tag sen från Södertälje. Då sa bl.a Dilsa D-S att barnen i förortsområdena inte har samma möjlighet att göra sig hörda som barnen på ”Östermalm”. Nu undrar jag om det verkligen stämmer? Jag hör aldrig om barnen där eller Lidingö eller Djursholm. Det är 100 % förorten sen länge. Deras personal består av 10 personer enligt hemsida med bara en enda man. Styrelse består av 6 personer, 4 kvinnor och 2 män. En referensgrupp består av 3 kvinnor och 1 man. Hur kan det komma sig när jämställdhet är så viktigt? Lotta, du borde skaffa mer fakta.

  2. Till Joakim!

    Det du skriver stämmer mycket säkert men det som gör skillnad är att förortens unga inte har samma möjlighet till en normal uppväxt i Sverige då flertalet och majoriteten är invandrare och som har ett helt annat behov än dem svenska invånarna i Lidingö och Djursholm, Täby, Danderyd, och andra ”rikemansorter”

    Jag kan avslöja att jag själv är första generationens invandrare med en mycket dålig skolgång och om jag hade samma möjlighet till dem barnen / Ungdomarna som finns i Danderyd o dem orten så hade jag lyckats mycket bättre.

    Prata aldrig om jämställdhet för det kommer aldrig att finnas och det är bara en sak som många önskar men vet ej balansen mellan könen!

    Jag kan skriva artiklar i massor men jag har inte tid att spilla på detta då man inte kommer nån vart!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s