I helgen rapporterade DN om en olycklig konsekvens av ett oklart rättsläge vad gäller kameraövervakning i skolorna (artikeln finns ej på nätet).

Ross Tensta gymnasium hade under av en följd av år på 90-talet problem med stölder, skadegörelse och att personer uppehöll sig i lokalerna utan att de hade där att göra. När man i början av 2000-talet installerade övervakningskameror i skolorna upphörde problemen nästan helt. Men Datainspektionen slog 2011 ned på detta beslut och gymnasiet tvingades stänga av kamerorna, vilket jag tidigare skrivit om. Nu rapporteras det att stölderna är tillbaka. Främst är elevernas skoldatorer utsatta.

Exemplet med Tensta gymnasium visar att övervakningskameror kan ha en trygghetsskapande effekt och att de kan minska antalet brott. Tillsammans med andra åtgärder för att stävja brott kan det vara ett verktyg för att få bukt med problemen. Men då krävs att skolorna vet när och hur de får använda kamerorna.

Rättsläget kring övervakningen är, liksom 2011, mycket oklart. För kameraövervakning på allmän plats, som till exempel på en skolgård, söker man tillstånd hos Länsstyrelsen enligt Lagen om kameraövervakning. För övervakning på en plats dit allmänheten inte har tillträde, som inne på en skola, behövs i dagsläget inget förhandstillstånd. Däremot kan Datainspektionen slå ner på övervakningen om den inte lever upp till Personuppgiftslagen (PUL).

Det är orimligt att skolorna först sätter upp kameror och sedan blir fällda för detta i efterhand. Skolorna svävar i ovisshet om var gränserna för kameraövervakning egentligen går. Kameraövervakning bör vara strikt reglerat, men dagens regelverk innebär i praktiken att tjuvarnas intergritet värderas högre än eleverna och personalens rätt till en trygg skola. Det är orimligt.

UPPDATERING: Lagförslag till ny kameraövervakningslagstiftning, som ska ersätta den gamla lagen samt delar i PuL, har nu överlämnats till riksdagen. Länk till propositionen här.

 

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s