Idag invigde jag Start Järva, Stockholms stads nya mottagandeenhet för nyanlända grundskoleelever. Start Järva är en resurs till skolorna som syftar till att eleverna ska hamna på rätt nivå  från början och få ett likvärdigt mottagande oavsett vilken skola de ska gå i. Jag hoppas att detta mottagande kommer att leda till att fler elever i slutändan får godkända betyg i årskurs nio och direkt kan gå vidare till gymnasiet.

På Start Järva träffar man vid ett tillfälle hela familjen tillsammans med en tolk och vid ett annat tillfälle träffar en pedagog, tillsammans med en modersmålslärare, barnen och gör enklare kunskapstester i några skolämnen, inledningsvis matematik, engelska och modersmål. Detta ger skolorna en liten förförståelse om vad eleven har med sig för kunskaper och färdigheter. Det ska också ge indikationer på i vilka ämnen eleven har möjlighet att följa ordinarie undervisning med extra språkstöd samt vilket extra stöd han eller hon kan behöva – utöver det svenska språket.

Start Järva är ett pilotprojekt och under en tvåårig projektfas är Spånga och Järvafältet upptagningsområde. På sikt ska mottagandeenheten bli permanent och liknande enheter kommer att startas på flera ställen inom Stockholms stad.

Lotta Edholm, Fanny Rosengren och Jenny Hygins
Lotta Edholm och Start Järvas Fanny Rosengren och Jenny Hygins
Annonser

4 Comments »

  1. Hej Lotta! Bra med satsning på Järva och intressanta projekt! En annan satsning skulle kunna vara att göra Järvas skolor konkurrenskraftigare på den fria skolmarknaden. Det vansinniga GS-IT-projektet, t ex, sväljer miljontals kronor från bl a Ross Tensta där jag jobbar. Nu såg jag till min förvåning att Alliansen förlängt avtalet, trots starka signaler om att det inte gynnar skolorna. Är det inte dags att du kommenterar detta? Och, för att förekomma dig, prata inte om de 85 utlovade miljonerna – det blir inte många datorer utslaget på stadens skolor. Plus att när de 85 miljonerna är utdelade, får skolorna stå för de löpande kostnaderna inom GS-IT, vilket gör det till en förlustaffär i det långa loppet. Tacksam för svar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s