”Ett lands karaktär kan bedömas på hur solidarisk man är mot sina medmänniskor. Det handlar inte minst om hur man tar hand om de som förlorat allt – utom sitt eget liv. På debatten låter det som om alla flyktingar i världen kommer till Sverige. Men av alla syriska krigsflyktingar som nu finns har bara tre promille sökt sig just till Sverige. Nu finns det krafter i Sverige som vill stänga dörren, som anser att tre promille är för mycket.”

Så sade Jan Björklund i sitt tal på Folkpartiet liberalernas riksmöte i Västerås förra helgen.

I dagens DN säger Migrationsminister Tobias Billström (M) följande angående människor som gömmer papperslösa:  ”Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50–60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda.”

Vad menar egentligen migrationsministern? Varför är det intressant hur den som gömmer en flykting ser ut? Hade Billström varit av en annan åsikt om det i högre grad var blonda, blåögda damer som gömde papperslösa?

I samma artikel svävar Tobias Billström på målet när det gäller papperslösa ungdomars rätt att gå på gymnasiet. För mig är detta en fullkomligt självklar rättighet och en viktig del av regeringens reform för papperslösas rätt till skolgång. Att ett av Moderaternas statsråd till synes saknar både kunskap om och sympati för reformen är mycket olyckligt.

Frågan om papperslösa som lever gömda i Sverige är komplex. Miljöpartiet har de senaste dagarna höjt tonläget och börjat ifrågasätta ett fortsatt samarbete med regeringspartierna kring migrationspolitiken. Samtidigt vill jag påminna Miljöpartiet om att Socialdemokraterna näppeligen är ett parti att hålla i handen för den som vill slå vakt om ett Sverige som är öppet mot omvärlden. Det socialdemokratiska motståndet mot en alltför omfattande invandring till Sverige har präglat partiets politik i decennier. Så sent som i januari argumenterade Stefan Löfvén i en DN-intervju för att lagen om arbetskraftsinvandring ska rivas upp – också den en följd av regeringens och Miljöpartiets överenskommelse om migrationspolitiken.

Annonser

2 kommentarer »

 1. Hej Lotta!

  Jag skall säga detta att jag är första generationens invandrare från Grekland och kom till Sverige som 4 åring med min far som då va militär och han sökte asyl.

  Sen det hände 1973 att Grekland hade diktatur så kom det en hel del Greker till Sverige med ursäkten Juntan men i själva verket var det Volvo och andra stora företag som behövde anställda och på så vis stannade dem kvar!

  ”Men av alla syriska krigsflyktingar som nu finns har bara tre promille sökt sig just till Sverige” detta skriver du och jag måste då fråga om det är tre promille av dem som har hitils kommit hur många tror du kommer att komma och hur många länder till kommer att kriga och från dem länderna kommer väl tre promille till då, men hur ser Sveriges ekonomi nu då?
  Hur många kan vi ta in och hur mycket kostar dem?

  Tyvärr så är det att många utnyttjar systemet och Sveriges generositet och drar med tiden hit fler och Sveriges problem ökar!

  Om man skall nu idag tänka på att detta med EU skapat ett stort problem med tanke på att folk från Polen som har en låg inkomst i deras land så nöjer dem sig med liten inkomst som sedan hamnar i Polen och dem länderna som har en lägre inkomst och dem jobbar mer eller mindre gratis i Sverige och sänder sedan pengarna till deras släkt så.

  Det betyder att dem jobben som skulle ha gått till en Svensk arbetare gick till en Polak eller från ett annat land.

  Så Svensken blir tvungen att böja sitt huvud och be om Socialtjänsten om ekonomiskt hjälp. Som då staten betalar, det vill säga vi alla.

  Men hur mycket tror du då hamnar tillbaka till Svenskt stadskassa av dem lönerna som går till EU lands anställda?

  Dem handlar inte så mycket i Sverige utan i deras länder så pengarna kommer inte till oss Svenska!

  Om vi har så mycket arbetslösa och fattiga i Sverige hur kan vi då ta emot 3 promille av varje land som är i Krig?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s