Stockholm skolor ska erbjuda eleverna den bästa undervisningen. Därför kommer alla gymnasieelever i Stockholms skolor få tillgång till en egen bärbara dator. För höstterminen avsätts 42,5 miljoner kronor för detta ändamål. Därefter handlar det om 85 miljoner årligen som går ut till skolorna.

Satsningen kommer att göra stor skillnad för lärandet. Fler datorer ökar möjligheterna för ett bättre och mer individualiserat stöd till varje elev. En bärbar dator till varje gymnasieelev är ett av flera sätt att ge mer jämlika förutsättningar för våra elever, en grundpelare i en liberal skolpolitik.

Det är inte alla som har en egen dator hemma.  För dessa elever är denna satsning särskilt viktig.

Annonser

4 Comments »

  1. Satsa på plattor istället! Billigare och mer anpassat till behov och tillgång på pedagogiskt material.

  2. För att det ska fungera med bärbara datorer till alla Stockholms gymnasieelever måste trådlösa nätverk installeras på skolorna och datatekniker anställas. Visserligen är det numera formellt Volvo IT som ska svara för administration och support, men det är nog bara Anette Holm som fortfarande tror på det där. Alla som arbetar på skolorna vet att det inte fungerar. Om vi tar med kostnaden för nya nätverk och datatekniker tror jag inte att 85 miljoner kommer att räcka.

    Jag arbetar på en skola där alla elever har bärbara datorer eller i-pads. Dessa används i stor utsträckning till lek och spel, Facebook, Youtube m m. Datorerna och nätet blir ett lättsamt tidsfördriv för eleverna och ett alternativ till att verkligen anstränga sig med studierna. Datorsalar skulle vara mycket bättre. Det blir billigare för skolorna, och det blir möjligt att kontrollera elevernas användning av datorerna så att den begränsas till skolarbete.

    Ett annat problem med bärbara datorer och surfplattor är att de är extremt stöldbegärliga och ofta går sönder. Det är mycket skattepengar som går upp i rök utan att generera någon ökad kunskap eller några förbättrade studieresultat. När elevdatorer försvinner eller går sönder blir eleverna eller deras föräldar ersättningsskyldiga till skolan, och får fakturor som de ofta inte har råd att betala, och det slutar i vissa fall med betalningsanmärkningar. Elevdatorerna skapar därmed ytterligare problem som vi skulle slippa om politikerna i stället hade vett att satsa på datorsalar.

    Volvo IT har vid ett par tillfällen fakturerat min skola för datorer som vi har bett att få lämna tillbaka för att byta mot billigare modeller. Volvo IT suger fruktansvärt mycket pengar ur skolans budget med sin dubbla fakturering, pengar som borde ha gått till undervisning och böcker till våra elever. Volvo IT måste gnugga händerna nu när Lotta Edholm och Sten Nordin skänker bort ännu fler miljoner av skattebatalarnas pengar till dem. Lotta Edholm kallar detta för liberal politik. Det är i själva verket ett monumentalt slöseri med skattebetalarnas pengar, och har således inget med liberalism att göra. Borgerligt sinnade väljare som vill ha en effektiv och ändamålsenlig användning av skattemedel, när det gäller t ex utbildning, bör definitivt rösta på andra partier än Folkpartiet och Moderaterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s