Att ha ett jobb att gå till handlar om så mycket mer än att det rasslar till på lönekontot den 25 varje månad. Det handlar om att känna sig värdefull och själv råda över den egna tillvaron och ekonomin. Jobbet formar mycket vår identitet och vår självkänsla.

Därför är det så nedslående att så många unga inte har ett jobb att gå till. Och av samma anledning är det positivt att Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting nu har enats om ett avtal om introduktionsanställningar för att kunna få fler unga att arbeta inom välfärdssektorn. Introduktionsanställningarna, eller ungdomsavtalen, gäller främst inom vård och omsorg, men det står lokala parter fritt att sluta avtal även om andra verksamheter.

Lönen ska utgöra minst 75 procent av lägstalönerna i de aktuella kollektivavtalen, eftersom tre fjärdedelar av arbetstiden utgörs av arbete och en fjärdedel av utbildning. Tanken är ju att introduktionsavtalet efter ett år, när den anställde lärt sig yrket, ska kunna övergå i en regelrätt anställning.

Redan för ett knappt år sedan föreslog Folkpartiet att Stockholms stad i egenskap av arbetsgivare skulle verka för att införa ungdomsavtal inom vissa yrkeskategorier för personer upp till 23 år (läs skrivelsen här). Det centrala avtalet mellan Kommunal och Sveriges Kommuner och Landsting gör det lättare för Stockholm att gå vidare med arbetet.

Det går inte nog att understryka hur viktigt det är att fler unga i Stockholm får in en fot på arbetsmarknaden. Kostnaderna för ungdomsarbetslösa är alldeles för stora – både för samhällsekonomin och för dem som inget hellre vill än att ha ett jobb att gå till.

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s