Uppgifterna att polisen stoppar plankare med utländskt utseende i tunnelbanan i syfte att hitta gömda flyktingar har väckt stor uppmärksamhet. Att polisen väljer ut personer för identitetskontroll i tunnelbanan för att de har ett ”utländskt” utseende är för mig helt oacceptabelt.

Utseende eller hudfärg kan aldrig någonsin utgöra grund för slumpmässiga poliskontroller i ett liberalt och demokratiskt samhälle. Precis som Erik Ullenhag i dag krävt är det angeläget att polisen går till botten med uppgifterna om att människor stoppas för identitetskontroll i tunnelbanan utifrån sitt utseende. Polisen ska helt enkelt inte agera på det här sättet. Det får inte finnas några misstankar om att dess agerande styrs av en grumlig demokrati- och människosyn.

I dagens DN fick jag frågan om skolan ska vara en fredad zon för polisens så kallade inre utlänningskontroller. Svaret är självklart ja. Att gömda och papperslösa barn nu får samma rätt till skolgång som alla andra barn är en stor liberal framgång. Men vi måste också försäkra oss om att familjer som lever gömda kan lita på att deras barn kan gå till skolan utan att riskera polishämtning. Stockholms stad behöver därför ta fram riktlinjer för stadens skolor som anger hur de gömda och papperslösa barnens skolgång och säkerhet kan garanteras, samtidigt som skolorna ges rätt stöd.

Riktlinjerna bör bland annat ge vägledning i hur barnet ska bemötas, hur kontakten med föräldrar ska hanteras samt vilket stöd barnet bör få utifrån sin specifika situation och sina behov. Riktlinjerna bör även besvara de många praktiska frågor som kommer sig av att gömda och papperslösa barn saknar personnummer samt har ett behov av anonymitet. Om detta har jag tidigare skrivit i en debattartikel på DN Debatt.

Ytterst är det en fråga om humanism. Människovärdet får inte sättas på undantag, vare sig vid tunnelbanespärrarna eller i skolan.

Annonser

2 Comments »

  1. Frågan blir då om personer som illegalt uppehåller sig
    i landet skall tillåtas göra detta utan att polisen ingriper?
    Varför inte rent ut säga att man är får oreglerad invandring?
    Dessutom: hela diskussionen tycks bygga på ett fall.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s