Det borde inte vara så svårt. Trängselskatten är en lokal lösning på ett lokalt problem. Avgifterna ska minska trängseln på Stockholms gator och medverka till att fördela trafiken jämnt över dygnet.

Därför borde det också vara självklart att de pengar som vi betalar in i trängselskatt när vi passerar in och ut ur staden också tillfaller stadens satsningar på trafik och infrastruktur – och att det är vi här i Stockholm som fattar beslut om det.

Regeringens trängselskatteutredning föreslår däremot att staten behåller kontrollen över intäkterna från trängselskatten. Förslaget är ett steg i fel riktning. Pengarna från trängselskatten får inte användas för att finansiera projekt i andra delar av landet. Den principen får inte ruckas på. Det skulle förfela både syftet med skatten och urholka dess legitimitet hos Stockholms invånare.

Folkpartiet i Stockholm kommer att göra allt för att regeringen inte går på utredarens linje. Visst går det att låta intäkterna särredovisas i statsbudgeten och se till att de inte försvinner i väg till andra delar av landet. Men om nu intäkterna tillfaller regionen, varför ska de då ta omvägen över statskassan. Det är Stockholm som påverkas av skatten, då borde det också vara Stockholm som har kontroll över intäkterna.

Läs Folkpartiets Stockholms pressmeddelande om trängselskatterna här.
Läs Trängselskatteutredningens förslag här.

Annonser

4 Comments »

  1. Trängselskatten är inte en lösning utan en medicin för att komma till rätta med ett problem.
    Huruvida pengarna ska gå via statskassan, landstinget eller kommunen är nog inte det viktiga utan det väsentliga är att pengarna som betalas in förbättrar situationen så snabbt så möjligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s