Idag presenterar en rad näringslivsföreträdare, lärare och andra en ny satsning för att främja matematikkunskaperna i skolan, Mattekommissionen. Initiativet är välkommet. Kunskaperna i, och intresset för, matematik har sjunkit i Sverige under lång följd av år. En viktig förklaring till detta är sannolikt att väldigt många av de lärare som undervisar i matte, särskilt i de lägre åldrarna, helt saknar utbildning i att undervisa i matte. Jag är helt övertygad om att den nya lärarutbildningen kommer att ge bättre rustade lärare, inte minst inom matematiken.

En viktig uppgift för Mattekommissionen borde vara att granska alla de satsningar som har skett i skolan de senaste åren. Det är ju knappast så att skolorna har suttit med armarna i kors för att förbättra matteresultaten. Tvärtom, olika mattesatsningar har haglat över skolan. Tyvärr är det ganska oklart om dessa lett till några förbättringar. Att granska vad som fungerar och vad som inte fungerar vore en bra början.

Annonser

4 Comments »

 1. Mattekommissionen är dödfödd.
  Varför har lärarna undermåliga kunskaper i matematik, liksom i alla andra ämnen?
  Med dagens dynglöner kan inte ens bottenskrapet av ”flumstudenterna” rekryteras till skolträsket.
  Lärarnas kunskaper är usla eftersom ingen frivilligt söker sig till den av socialdemokraterna skapade mardrömsskolan.
  Ingen som helst ”Mattekommission”, typiskt flumnamn, kan göra ett skvatt så länge som lärarprofessionen är utplånad och lönerna närmast kan liknas vid en spottloska.

 2. Att vi har bra organisation utbildningsförvaltningar, politiker vid utbildningsnämnden som inte kan någonting visar att resultatet är ungefär som kvalitén på Utbildningsnämnden och utbildningsförvaltningen. och framförallt utredarna. Om dem inte kan någonting annat än att kritisera fria förskolor och andra skolor, men inte sina egna förskolor och skolor, vad förväntas det av våra barn. och lärarna ? det är alltid någon annans fel, men inte är det fel på att politiker som bestämmer om utbildning, utan kunskaper, har mer i lön än lärarna, som definitivt gör sitt bästa.
  Sveriges ledande kommun skyller på lärarna. URUSELT.

 3. Min mening är verkligen inte att skylla på lärMen det är ett faktum att väldigt många av de som undervisar i matte i de lägre åldrarna de facto saknar utbildning för att göra det. Detta beror på den lärarutbildning som vi haft tills nyligen och har inget med lärarna själva att göra. Mitt inlägg var också ett försök att idka självkritik; mängder av olika matteprojekt har passerat genom åren utan att ge några större avstryck i form av bättre kunskaper. Min förhoppning är att Mattekommissionen ska ägna lite tid åt att utvärdera innan man kommer med förslag om vad som bör göras framöver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s