Idag skriver Stefan Löfven (S) och Ibrahim Baylan (S), på DN-debatt, att de vill göra gymnasieskolan obligatorisk upp till 18 års ålder. Det är positivt att Socialdemokraterna äntligen har börjat intresserat sig för skolan och att de faktiskt kommer med konkreta politiska förslag. Allt för länge har tystnaden, framförallt kring utbildningsfrågorna, dominerat från Sveavägen 68. Däremot är just detta förslag, trots goda intentioner, inte inte det bästa sättet att hjälpa extremt skoltrötta elever.

Ett problem i svensk skola är idag snarare att man släpper igenom för många  elever i grundskolan alltför lätt, än att eleverna inte går vidare till gymnasiet (hela 99 % av alla elever går vidare från högstadiet till gymnasiet). De elever som hoppar av gymnasiet har i regel alltför grunda kunskaper för att klara gymnasiet.

Istället måste vi gå till roten av problemet – för låga kunskapsresultat i grundskolan. I Stockholm är det omkring 14 % som inte når behörighet till gymnasiet, och i socialdemokratiskt styrda Göteborg och Malmö är det hela 18 % respektive ca 20 %. Tror Socialdemokraterna verkligen att lösningen på detta är att tvinga alla elever, oavsett bakgrund och kunskapsnivå, att gå på gymnasiet?

För att få fler elever att klara av gymnasieskolan bör man istället fokusera på grundskolan. I Stockholm har vi infört ett tionde skolår som vänder sig till de elever som av någon anledning misslyckats med grundskolan, och därigenom saknar behörighet till ett nationellt program på gymnasiet. Med mindre grupper, skickliga lärare och höga förväntningar har projektet med tionde skolår lyckats mycket bra.

Att höja gymnasiebehörigheten är vår viktigaste uppgift. Det får dock inte ske genom att kraven, på känt socialdemokratiskt manér, återigen sänks i grundskolan. Läxhjälp, sommarskola och lördagsgymnasium är några ytterligare åtgärder från Alliansen och Folkpartiet i budgeten för 2013. Men fler insatser kan komma att krävas.

Jag tror att många av de elever som inte lyckats nå kunskapsmålen på högstadiet behöver få extra stöd, och om behov finns även stanna kvar i grundskolan ett extra år, istället för att släppas vidare på skakig kunskapsgrund. Det om något leder till avhopp eller misslyckade studieresultat. Därför missar Socialdemokraterna målet med sitt förslag om gymnasietvång.

Annonser

3 Comments »

  1. Vore mer intressant om Lotta skrev om frågor som hon politiskt
    är ansvarig för. I dag har DN en debattartikel om att verksamheten,
    skolorna, inte tillförs medel till följd av det nya läraravtalet. Vad ligger
    i dessa påståenden? Och Edmans konstifika lönesättningsprogram
    ville Lotta inte heller kommentera. Osv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s