Lotta Edholm inviger Vård- och omsorgscollege på Kungsholmens Västra

I dag hade jag äran att inviga Stockholms första certifierade vård- och omsorgscollege. En framgångsfaktor för dagens yrkesutbildningar är att de har en nära koppling till branschen. Det är därför mycket glädjande att vi har lyckats skapa ett unikt koncept där skolans samverkan med bland annat Röda Korsets Högskola kommer att möjliggöra en nära kontakt med både arbetsliv och forskare. Kopplingen till arbetslivet är mycket viktig och därför har en lokal styrgrupp bildats där arbetsgivarnas representanter är i majoritet. Styrgruppen är en stödfunktion till rektor och lärarlaget i pedagogiskt arbete och planering av det arbetsplatsförlagda lärandet.

På Kungsholmens Västra Gymnasium har målen för Vård- och omsorgscollege inriktats mot ett aktivt värdegrundsarbete där etiska aspekter i vårdutbildningen särskilt ska lyftas fram, internationell samverkan kring hälsa, möjligheter till praktik utomlands, entreprenörstänkande och anknytning till forskning. Viljan är att skapa en hälsovetenskaplig utbildning. Under en treårig gymnasieutbildning studerar eleverna ämnena psykologi, människans livsvillkor, medicin, akutsjukvård, psykiatri och hälsovetenskap och tar sedan studenten med undersköterskekompetens. Vård- och omsorgscollege Stockholm är utvecklat av Stockholms stad och Stockholms läns landsting i nära samverkan med Röda Korsets Högskola.

En tredjedel av de yrkesverksamma inom vård- och omsorg förväntas gå i pension inom det närmaste decenniet och bara i Stockholm behöver ungefär 1700 fler utbildas varje år fram till 2020 för att klara personalförsörjningen. Vård- och omsorgscollege på Kungsholmens Västra gymnasium har ett oerhört viktigt uppdrag i att lyfta fram karriärvägar inom vård och omsorg för ungdomar, och jag ser fram emot att följa deras arbete.

Annonser

2 kommentarer »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s