Alla barn och ungdomar har rätt till en utbildning. Detta gäller oavsett om barnet bor i ett skyddat boende eller inte. En flytt till skyddat boende är givetvis en mycket dramatisk händelse för de allra flesta barn och föräldrar. Därför är det särskilt viktigt att skolan kan finnas där och möta upp som en fast punkt i en turbulent tid.

När skolor informeras om att det finns ett barn som behöver en skolplats ska detta ordnas skyndsamt.  Staden har därför tagit fram ett stödmaterial för samverkan mellan skola och socialtjänst, och däri finns bland annat stöd för hur staden ska agera vid den här typen av situationer. Det är samtidigt viktigt att en säkerhetsbedömning alltid görs, där socialtjänst, skyddat boende, vårdnadshavare och skola tillsammans kommer fram till hur skolgången ska genomföras. Detta ska dock inte på något sätt innebära att barnen inte tas emot i en skola, det innebär däremot att skolan får ordna med undervisningen på ett sådant sätt att barnen säkert kan delta i den.

Alla Kvinnors Hus och andra skyddade boenden måste därför ha bra information om vilka kontaktpersoner som finns inom skolan, så att de kan meddela skolan när en skolplats behövs. Enligt en undersökning av SKR (Sveriges kvinnojourers riksförbund) finns det dock tyvärr i många fall brister i kommunikationen mellan utbildningsförvaltningen, skolan, socialtjänsten och det skyddade boendet, vilket får till följd att det kan ta lång tid innan barnet kan återuppta sin skolgång.  Detta är något som vi skyndsamt måste rätta till.

För att stärka samarbetet mellan berörda parter säkerställer Utbildningsförvaltningen för tillfället att alla skyddade boenden har en specifik skola och rektor att vända sig till, som ska se till att skolgången snabbt blir löst. För inget barn ska hamna mellan stolarna och missa sin rätt till skolgång.  Alla barn har rätt till en bra skolgång.

Radio Stockholm uppmärksammar undersökningen här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s