SvD Brännpunkt publiceras i dag en debattartikel undertecknad av mig och de övriga gruppledarna för allianspartierna i Stockholm. Artikeln pekar på en rad kommunala förvaltningar och bolag som föreslås flytta till olika delar av ytterstaden. Totalt innebär förslaget en omlokalisering av drygt 1500 arbetsplatser från innerstaden till bland annat Tensta, Husby, Skärholmen, Farsta och Rågsved.

Dagens besked är en viktig seger för Folkpartiet som länge varit pådrivande i denna fråga. Kravet att förlägga förvaltningar i ytterstaden fanns med i det program vi gick till val på 2010, och så sent som i oktober förra året skrev jag tillsammans med integrationsminister Erik Ullenhag en debattartikel på Brännpunkt, med krav på att flytta såväl kommunala som statliga arbetsplatser till Järva.

Förslaget att omlokalisera stadens förvaltningar och bolag innebär först och främst att mer än 1500 arbetstillfällen flyttas till områden där det i dag råder stor brist på såväl offentliga som privata arbetsplatser. Frånvaron av arbetsgivare har lett till en begränsad lokal arbetsmarknad och ett magert underlag för det lokala näringslivet. Med en omlokalisering förbättras dessa förutsättningar. Nya arbetsplatser i ett område ökar möjligheterna för det befintliga företagandet att utvecklas. Fler arbetsplatser i en stadsdel skapar också en ökad trygghet i området.

Omlokaliseringar från kontorsfastigheter i innerstaden öppnar också upp för att omvandla tomma kontorslokaler till bostäder och stärka en mer levande innerstad.  De fastigheter som staden äger ska i möjligaste mån bli bostäder.

I Stockholm finns en mycket hög koncentration av privata företag och statliga myndigheter i innerstaden. Precis som Erik Ullenhag och jag skrev på Brännpunkt i höstas har statliga myndigheter ett särskilt tungt ansvar att följa Stockholms stads exempel.

Annonser

5 Comments »

  1. Ja, de välbeställda ska gynnas, eller hur? Undrar just hur många politiker som då får flytta in i de kommande lägenheterna i innerstaden, som omvandlas från dessa komunala förvaltningar till ”politikerbostäder”:D

  2. Jag tror att en viktig signaleffekt vore att ni ledande politiker flyttade era arbetsplatser till de förorter som nämns. Först då blir det verklighet.

  3. Stadens politiska ledning skulle naturligtvis också kunna flytta till någon annan stadsdel än Kungsholmen. Vi som har vår arbetsplats här skulle kunna vara någon annanstans, men man måste samtidigt komma ihåg att tusentals människor varje år kommer på möten i stadshusen, fritidspolitiker, uppvakningar etc. Stadshuset är idag en av stadens viktigaste mötesplatser. Det största antalet politiker i staden finns f ö redan utanför stadshuset, d v s i stadsdelsnämnderna. Stadsdelsförvaltningarna är idag redan spridda över hela staden. Naturligtvis kommer inga politiker att gå före i stadens bostadskö i de fall vi lyckas omvandla kontor till bostäder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s