Invigning
Idag nyinvigde jag Stockholms allra senast F-9 skola – nya Akallaskolan – med plats för omkring 630 elever. Den nya skolan har byggts på platsen för tidigare Stenhagsskolan, som haft årskurserna F-6, och inrymmer även den tidigare Akallaskolans högstadieelever, årskurs 7-9.

Processen kring beslutet att bygga den nya skolan har varit långdragen och turerna många. Bristande elevunderlag och befolkningsprognoser som pekat mot en avstannad befolkningsökning kring Järvafältet har lett till att flera förslag på att lägga ner Akallaskolan har presenterats. Men starka föräldragrupper har förtjänstfullt genom åren gjort sina röster hörda och ingen av planerna har genomförts. Det ska vi vara mycket glada för.

Idag är nämligen söktrycket hårt på den nya Akallaskolan och de nya befolkningsprognoserna säger något helt annat än de gamla. Detta visar med all tydlighet svårigheten i att planera för det växande Stockholm. Befolkningsprognoser är å ena sidan utmärkta verktyg på ett övergripande plan, och de är vårt främsta redskap när vi planerar skolutbyggnaden i Stockholm, men å andra sidan är det viktigt att komma ihåg att de allt som oftast ligger steget efter, d v s utvecklingen sker ofta i både uppgång och nedgång mycket fortare än prognosen gör gällande. Detta är något mycket viktigt att ta med sig.

Att skapa en ny F-9 skola, i nästintill helt nya lokaler, tror jag kommer att innebära ett lyft för både verksamheten och området. Det är därför oerhört glädjande att Akallaskolan äntligen är på plats.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s