Igår presenterade biträdande utbildningsministern Nyamko Sabuni (FP) och jag en satsning på att utöka antalet platser på förskollärarutbildningarna i stockholmsregionen. Satsningen gör det möjligt att anställa drygt 2000 fler utbildade förskollärare i Stockholmsregionen inom en tioårsperiod. Detta är verkligen en nödvändig utbyggnad.

Stockholm är en av de huvudstäder som växer snabbast i Europa och som en följd har antalet förskolebarn i Stockholm, de senaste fem åren, ökat med i snitt 2000 per år. För att klara de snabbt växande barnkullarna öppnas bara i Stockholms stad en ny förskoleavdelning varannan arbetsdag. Detta innebär givetvis ett enormt behov av nya förskollärare. Ett behov som vi hitintills inte hunnit med att täcka upp fullt ut, då det helt enkelt funnits för få förskollärare att anställa.

Vi står nu inför en stor utmaning att öka andelen förskollärare i Stockholms förskolor under de kommande åren. Ett rimligt första steg är att minst varannan anställd i Stockholms förskolor ska vara förskollärare. Det är därför mycket glädjande att regeringen har beslutat att fyra lärosäten i regionen, i sina regleringsbrev, får i uppdrag att öka antalet nybörjarplatser på förskollärarutbildningen. Dessa är Stockholms universitet, Södertörns högskola och Mälardalens högskola. Uppsala universitet, som planerat en neddragning av antalet platser, behåller sin nuvarande höga nivå.

Detta innebär att antalet nybörjarplatser i Stockholmsregionen kommer att öka från ca 860 platser 2012 till ca 1 080 år 2015, dvs. med drygt en fjärdedel. Utvidgningen innebär att det under en tioårsperiod skapas 10 710 nybörjarplatser i regionen i stället för 8 600 som hade varit fallet om utbildningen hade fortsatt vara dimensionerad som idag.

Till detta dubblerar staden antalet platser – från 100 till 200 platser – på den mycket framgångsrika vidareutbildningen för barnskötare till förskollärare. I dagsläget studerar ett hundratal barnskötare från Stockholm vid denna vidareutbildning, som bedrivs på deltid samtidigt som de jobbar kvar i förskolan fyra dagar i veckan. Utbildningen har flera fördelar – personerna finns kvar i verksamheten under hela utbildningstiden och kan hela tiden pröva nyvunna kunskaper i det dagliga arbetet med barnen.

Förskolan är Stockholm stads i särklass mest uppskattade kommunala verksamhet bland brukarna. Valfriheten är hög och kvaliteten god. Jag är övertygad om att med en kraftfull satsning på fler förskollärare och ökat fokus på barns lärande kommer vi att kunna fortsätta erbjuda de yngsta stockholmarna en förskola i världsklass.

Fakta:
Förskollärarutbildningen är 3,5 år lång (210 högskolepoäng). De studenter som antas till höstterminen 2013 kommer därmed att avsluta sin utbildning tidigast årsskiftet 2016/17.

Mer om satsningen i ABC, TV4, DN och SvD.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s