Centern, med stadsmiljöborgarrådet Per Ankersjö som ordförande, har nu lagt fram sitt förslag till idéprogram.

Idéprogrammet innehåller en del mycket intressanta tankar, som ligger oss liberaler nära, men även en del tokigheter. Exempelvis kan man läsa: ”Centerpartiet anser att dagens skolplikt, som utgår från barnets plikt att gå i skolan, bör förändras till en läroplikt så att det i juridisk mening framgår att det är föräldrar och målsmän som har en plikt att se till så att barnen får en fullgod utbildning.”

En stor risk finns att konsekvenserna av ett sådant beslut skulle bli förödande för en del barn och unga. Det riskerar till exempel att öppna för bl a de religiösa sekter som försöker få lagligt stöd för hemundervisning. Det här en utveckling jag vänder mig starkt emot eftersom jag anser att alla barn, oavsett bakgrund, ska ha rätt till en god utbildning. Barnets rättigheter som individ bör väga tyngre än föräldrars rätt att hålla sitt barn borta från skolan och de kunskaper och vänner som skolan ger. Utbildning är den viktigaste faktorn för att människor ska kunna förverkliga sina drömmar och ta makten över sina egna liv. Samtidigt är god utbildning det bästa vaccinet mot arbetslöshet och utanförskap. Att i det läget börja diskutera avskaffande av skolplikten är helt fel. Istället bör vi titta på att utöka skolplikten genom att göra förskoleklassen obligatorisk.

Läs mer om vad jag har skrivit om hemundervisning på min blogg.

Även Folkpartiet förnyar sig. Läs mer om vårt arbete med att ta fram ett nytt partiprogram här.

Annonser

8 Comments »

 1. Men snälla lilla människa, är du verkligen på riktigt?! Tyskland har en lag från 1938, ja just precis, instiftad av NAZISTERNA, som förbjuder hemundervisning! Om du på fullaste allvar tror att det är ENBART ”religiösa sekter” som sysslar, eller vill syssla med hemundervisning, föreslår jag å det bestämdaste att du kontaktar en psykiatriker 🙂 Banne mig till vilda konspirationsteorier, ojoj. Staten ÄGER inte våra barn, det gör föräldrarna. Hela ditt inlägg osar fascism, tyvärr. Det är bara att öppna en historiebok, och läsa om Stalins Ryssland, Hitlers Tyskland, Maos Kina, man behöver inte vara överdrivet läskunnig för att kunna dra paralleller åt vilket håll du vill driva Sverige.

  Varför inte tillåta kloning? Då kan du och dina likasinnade föda upp ”statsägda” barn? Så slipper ni dumma och okunniga föräldrar som inte är kapabla att ta hand om vare sig själva eller sina barn. Sverige är INGET demokratiskt land längre. Det är en totalitär socialistisk statsapparat som utövar fullständig kontroll över sina subjekt. Ve den som inte ”faller in i ledet”, den får sina barn omhändertagna. Runt 20000 barn per år, eller?

  Sverige har blivit precis det ”vi” var rädda för under 1980-talet. Alla som minns darrade av skräck för ”ryssfaran”. Haha, nu är Sverige ryssfaran…

 2. Stackars norrmän, stackars danskar, stackars resten av Europa utom Tyskland och särskilt stackars finländare som idag tillåter hemundervisning. De vet icka att de går mot avgrunden och deras samhällen kommer att raseras av alla sekteristiska familjer som just nu hemundervisar sina barn i dessa länder. Nä hallå Lotta! Varför tror du att du har så rätt och miljontals andra har så fel? Du för Sverige åt fel håll anser jag. Resten av världen kommer att ha fler medborgare som tänker utanför ramarna, som inte är fast i ett fyrkantigt skolsystem där svaren redan är givna och detta kommer att göra att Sverige kommer att halka efter ännu mer i framtiden. Du kan inte skapa fria entreprenörer i ett fyrkantigt system.

 3. Det är ganska skrämmade ord du använder fröken Lotta. Obligatorisk förskola, wow! Hoppas du sätter handen på hjärtat och tänker på vad det är du förespråkar!

 4. Lotta, du har verkligen hål i huvudet. Och det hålet fyller major Björklund med sina galna idéer om att allt ska vara obligatoriskt och statskontrollerat, allt ska mätas, och vi ska vara bäst i världen enligt statistiska mätningar utifrån normerade skriftliga prov som helst ska påbörjas redan innan navelsträngen är klippt. Något annat land får stå för de lyckliga medborgarna, här i Sverige ska vi fan inte ha lycka och frihet utan endast produktivitet! Och allt för att vi ska kunna försörja dessa politiker med hål i huvudet…

 5. Lotta, var vänlig och försök att förstå följande.
  Dom skattpengar alla betalar in är betalning för tjänster, tjänster är sedan något som är frivilligt eftersom deklarationen om MR ger alla rätt att leva sitt liv som dom vill så länge man inte skadar någon annan eller dennes egendom.

  Du jobbar som tjänsteman för oss, vi betalar Dig för tjänster vilket skall stämma in med alla dom rättigheter och friheter som nämns i deklarationen. Deklarationen är vidare en Kungörelse från 1948, en order till alla länder att följa. Det innefattar att allas viljor och friheter skall få plats och förverkligas, och det handlar inte om att Ni politiker skall bestämma hur våra liv skall se ut och vad vi får göra enligt Er, rättigheterna är redan nerskrivna och det är Ert jobb att förverkliga dom fär alla och inte bara en del.

  Ni sviker oss människor på många olika plan, bestämmer vad vi skall åta i skolor, bestämmer hur vi får lov att utbilda våra barn, ni bestämmer också i stort sett vilken vård vi får lov att hålla oss till mm.

  En tjänsteman utför tjänster, en tjänsteman bestämmer inte över dom denne hjälper och arbetar för.

  Riksdagen har redan bestämt att de mänskliga rättigheterna skall repsekteras till fullo, lyd den ordern då Riksdagen är folkets främste företrädare. Det är så vi vill ha det, det är det vi betalar och arbetar för. Vi betalar inte för att någon skall kontrollera våra val och våra liv. Vi klarar av att leva våra liv själva och behöver vi hjälp så ber vi om dom tjänster vi har betalt för, vilket skall passa oss alla då vi Ej är stöpta i samma form.

  Må väl!

 6. Det konstigaste av allt är att det är ni som kallar er liberaler som numera är de starkaste förespråkarna av den här typen av statsförtryck. Och just hemskolning verkar vara som ett rött skynke för er, som får er att reagera med full kraft men baserat på rena fördomar. Kan ni inte titta lite på länder som har hemundervisning sedan länge och se hur det ser ut där? Då skulle ni få se hur bra resultat hemskolade barn har på nationella prov, att man inte kan se några skillnader i sociala förmågor och att hemskolade barn kommer ut i samhället som väl integrerade samhällsmedborgare. Det är inte heller så att barn hemskolas av ”religiösa sekter” i någon särskilt stor utsträckning utan det handlar i de allra flesta fallen om vanliga familjer som vill ha möjligheten att välja ett annat alternativ till skolgång.

  En möjlighet som dessutom i det här fallet faktiskt är en rättighet – varje förälders rättighet att fritt välja skolform för sitt barn.

  Vänligen,
  Julia

  • Idag är jag tacksam att mina föräldrar inte hade den möjligheten att förstöra mig på. Där kunde man ju blivit socialt handikappad (och bra mycket mer).

   Av många av kommentarerna att döma, så verkar det inte vara frågan om särskilt många som ens passerat gymnasienivå. Pinsamt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s