I onsdags la jag upp en tipspromenad med klassiska politiska samtidsfrågor. Här kommer de rätta svar. Jag hoppas ni läsare haft en trevlig stund med våra kluriga frågor. Samtidigt vill jag passa på att önska alla en riktig God Jul och Gott Nytt År!

Här kommer de rätta svaren:

FRÅGA 1. Vilken duo framförde år 2004 sången ”Röd-blå koalitionsvånda” eller ”There´s a hole in the budget”?

Rätt svar: Jan Björklund och Margareta Olofsson

FRÅGA 2. Vilket borgarråd var det som år 2006 skrev ett öppet brev till SVTs vd Eva Hamilton och klagade på julkalendern Lassemajas detektivbyrå – något som inspirerade till ett flertal julsånger samma år?

Rätt svar: Mikael Söderlund

FRÅGA 3. Många julsånger har genom åren presenterat förslag på fiffiga lösningar på de styrandes problem. 2005 sjöngs sången ”Annikas reservplan” på melodin Sankta Lucia. Vilken lösning presenterades där på vilket problem?

Rätt svar: Att finansiera bygget av Studentskrapan med mosaikbitar från Gyllene Salen

FRÅGA 4. Att travestera kända julsångstitlar har varit en flitigt använt knep under årens lopp. Men bara en av nedanstående titlar har funnits på riktigt. Vilken?

Rätt svar: Billström med röda mulen

FRÅGA 5. Vilket nyhetsmedium var först ut med nyheten om att julsångernas framtid skulle diskuteras på ett gruppledarmöte efter 2011 års julmiddag?

Rätt svar: Expressen

FRÅGA 6. Vänsterpartiet har genom åren visat prov på stor variation när det gäller valet av melodier. Progglåtar och kampvisor har varvats med mer traditionella julmelodier. 2008 slog vänstern till med en psalm på repertoaren. Vad hette den?

Rätt svar: O Sten Nordin

FRÅGA 7. Julsångerna vid KFs julmiddag är, som någon sagt, en del av vårt kulturarv som nu går i graven. Många är de sånger som speglat den politiska tidsandan med stor träffsäkerhet. Under mandatperioden 1994-1998 fanns det mycket att skalda om, men en tilldragelse stod i särklass. Vilken?

Rätt svar: Stockholms OS-ansökan

 

UTSLAGSFRÅGA

Vilken politisk händelse under 2012 skulle ha blivit föremål för flest sånger om dessa hade tillåtits vid årets julmiddag?

Rätt svar: Slussen

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s