Under 2013 kommer Stockholms stads rektorer och lärare att få avlastning och hjälp för att kunna att fokusera extra mycket på undervisningen. Utbildningsförvaltningen har fått i uppdrag att genomföra en översyn av ansvarsfördelningen mellan grundskolor och central förvaltning. Målet är att rektorer och skolledare ska få mer tid att arbeta med aktiv ledning av den pedagogiska verksamheten, istället för att lägga tid på administration.

En tidigare genomförd undersökning bland stadens grundskolerektorer visar ett antal prioriterade administrativa funktioner som nu ska ses över. Ett arbete kommer därför att inledas för att definiera gemensamma strategier för att stötta rektorer och skolledare. Målet är att rektor ska ges möjligheten att lägga minst 20 procent av sin tid på pedagogisk utveckling.

Förvaltningen ska även se över lärarnas administrativa belastning, särskilt med fokus på hur lärares administrativa arbetsuppgifter kan minskas och förenklas. Lärarna är en av våra absolut viktigaste yrkesgrupper, de måste ges möjligheten att vara den resurs i klassrummet som de är tänkta att vara.

Annonser

2 Comments »

  1. Bra initiativ, men våga tänka tanken att lärarna måste få mer tid avsatt för sina ”administrativa” uppgifter. De uppgifter som inte kan avlastas måste få ta den tid de behöver. Det är helt ohållbart att kräva samma undervisningstid samtidigt som admin- och dokumentationsarbetet ständigt ökar.

  2. Bättre då att halvera den del av skolpengen som går till utbildningsförvaltningen. Sedan får UF ta bort arbetsuppgifter så att de hinner med det viktiga, men utan att lämpa över uppgifterna på skolorna och undervisande personal, så som de brukar. Det mesta UF gör, utom att betala ut löner, är ju ändå sekundärt i förhållande till undervisningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s