För precis ett år sedan klubbades förslaget till Nya Slussen i Stockholms stadsfullmäktige. Det var glädjande att vi då äntligen kunde komma till beslut i denna viktiga fråga för Stockholm som under mycket lång tid stötts och blötts i Stadshuset. När beslutet fattades skrev jag här på bloggen om hur Folkpartiet påverkat förslaget.

Idag kom både positiva och negativa besked från Mark- och miljödomstolen i Nacka om detaljplanen för Nya Slussen. Positiva därför att alla utom ett överklagande avslås och att den Nya Slussen som sådan därmed får grönt ljus av Mark- och miljödomstolen. Negativt därför att domstolen upphäver detaljplanen med hänvisning till ett överklagande.

Detta överklagande gäller att det så kallade Glashuset i och med den nya detaljplanen får försämrad sikt ut över Saltsjön eftersom ett antal hus planeras byggas framför kontorshuset Glashuset. En försämrad sikt som enligt domstolen innebär att fastighetens värde och attraktivitet minskar.

Detta tycker jag är olyckligt. Den som investerar i centralt belägna fastigheter i Stockholm måste räkna med att det kan ske förändringar i omgivningen som kan påverka fastighetsvärdena i olika riktningar. Ska Stockholm växa kan inte enskilda fastighetsägares intressen väga så tungt att det allmänna intresset av att bygga ut staden för fler stoppas. Om det är domstolens mening att man inte kan bygga nya hus i innerstaden – för att de riskerar att skymma andra hus – påverkar den i hög grad Stockholms möjligheter att växa.

Stockholms stads jurister går nu igenom domen och vi avser att överklaga den. Ett överklagande som förhoppningsvis leder till ett godkännande av detaljplanen så att även husen framför Glashuset kan byggas.

Läs mer: Mark- och miljödomstolen förbjuder städer
Läs mer: Dom angående Slussen
Läs mer: Nya slussen stoppas

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s