Då och då får jag, och mina Allians-kollegor, synpunkter på att många lektioner i gymnasieskolan ställs in. Det är främst föräldrar som hör av sig och tycker det är lite märkligt att vi numera ställer mycket höga krav på elevernas närvaro, men verkar bortse från att mycket lektionsbortfall faktiskt också beror på skolan.

Jag tycker det är utmärkt att kraven på närvaro i gymnasieskolan skärpts. Det är frivilligt att gå i gymnasiet, men inte frivilligt att vara där om man tackat ja till en plats. Därvidlag är fungerar gymnasiet ungefär som vilken arbetsplats som helst.

Men självfallet är det också viktigt att eleverna får den undervisning de har rätt till. För varje inställd lektion förlorar ett antal elever tillfälle till ökad kunskap. Utbildningsförvaltningen ska därför kartlägga antalet inställda lektioner under våren 2013 och genomföra en analys av vilka orsaker som ligger bakom. Jag tycker att det är mycket viktigt att Stockholms gymnasieskolor har en bra schemaläggning och god kontroll på vikariesystem för att hålla nere antalet håltimmar och inställda lektioner.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s