Utbildningschefen i Borgholms kommun har bestämt att asylsökande barn som går i en provisorisk skola inte får någon skolmat eftersom ”De får ersättning för mat av staten och då kan jag känna att man måste titta över bidraget för mat så att man inte får bidrag för dubbla luncher”. Det är oerhört upprörande att man på detta sätt gör skillnad på barn. Menar utbildningschefen att de barn vars föräldrar behöver ekonomiskt bistånd inte heller ska få skolmat för att de redan får pengar från kommunen? Eller gäller detta bara barn från andra länder?

Skollagen är tydlig på denna punkt, alla elever i den obligatoriska grundskolan ska serveras ett näringsriktigt mål om dagen. Att på kommunal nivå avgöra vad elever har rätt till baserat på vad deras föräldrar får för bidrag är en riktigt farlig väg att gå in på. I Sverige serverar alla skolor gratis skollunch till alla elever i grundskolan utan åtskillnad. Ska vi skapa olika skikt av elever där de som får bidrag ska känna sig mindre värda och få stå utan det som alla andra elever får? Särskilt de elever som har en utsatt familjesituation, såsom att man precis har flytt ett krigshärjat land, behöver ha stabilitet och en välfungerande skolgång. Skollunchen är viktig för att alla elever, oavsett bakgrund, ska kunna ta till sig undervisningen. 

Att Borgholms kommun inte skulle kunna lösa detta praktiskt är givetvis rent nys. Många skolor i Sverige får mat levererat från andra kök utan problem. Att dessa elever inte skulle vilja äta den Borgholmska maten, att kommunen gör dem en tjänst genom att låta föräldrarna laga egen mat, är en upprörande förklaring. Det är inga marsmänniskor som kommit till Borgholm, det är skolelever som liksom alla andra elever i landet lär sig mer med ett ordentligt mål skolmat i magen.

Jag utgår från att ordföranden i utbildningsnämnden i Borgholm Christina Ateva genast tar tag i den här frågan.

Annonser

2 Comments »

  1. ”Menar utbildningschefen att de barn vars föräldrar behöver ekonomiskt bistånd inte heller ska få skolmat för att de redan får pengar från kommunen?”

    De får inga pengar för luncher om de går i skola/förskola.
    Det kanske är annorlunda i Sthlm men det tror jag inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s