I dag skriver jag tillsammans med Birgitta Rydberg, Elisabeth Gunnars och Anders Ekegren på DN Debatt om att besluten om trängselskatterna ska fattas på regional nivå. Det skulle föra besluten närmare de människor som berörs. När trängselskatten infördes i Stockholm 2007 var villkoret att intäkterna skulle användas för att förbättra trafiksituationen i regionen. Överskottet från trängselskatten ska enligt beslutet användas för att finansiera Förbifart Stockholm, ett av Sveriges största infrastrukturprojekt som kommer att ha stor betydelse för den långsiktiga utvecklingen av Stockholmsregionen. Det är i storstadsregionerna som Sveriges ekonomiska tillväxt genereras, och för att förstärka regionerna inför framtiden behövs stora investeringar, framför allt i kollektivtrafik. Det är hit trängselskatteintäkterna måste gå, och det är bara genom att regionalisera trängselskatterna som vi kan säkerställa att de kommer till nytta i Stockholmsregionen och går till stockholmarna.

Läs hela artikeln här: http://www.dn.se/debatt/stockholmsdebatt/beslut-om-trangselskatter-ska-fattas-pa-regional-niva.

Annonser

7 Comments »

 1. Problemet var ju att kommunerna har rätt att ta ut skatt endast från egna medborgare.

  En tanke:

  1. BESLUT om beskattning tas regionalt (kommuner, gärna i förbund, alt. landsting?). Alltså att man regionalt kan bestämma var betalstationer ska placeras och hur hög skatten ska vara.

  2. UPPBÖRDEN ansvarar staten för, och det är staten som formellt tar ut skatten.

  3. NETTOINTÄKTEN, skatt minus uppbördskostander, tillfaller den region som beslutat om skatten.

  Detta borde kunna fungera juridiskt. Det blir som idag staten som beskattar trafikanterna, precis som idag. Staten har sedan ett avtal med regionen (kommun, kommunförbund, landsting, länsstyrelse, …?) om hur driften ska skötas, hur nettot ska beräknas, samt att nettot ska utbetalas till regionen. Den enda frågan jag ser är huruvida staten har laglig rätt att dela ut pengar till en region på det här sättet.

 2. Tanken med den utredning som nu tillsatts är väl att reda ut en del av de problem som Kjell tar upp. Att det inte gjorts tidigare beror bl a på att det tidigare var grundlagsstridigt att ta ut sådana här avgifter lokalt. Tror dock att grundlagen nu medger detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s