Ulf Sundkvist skrev i en ledare i tidningen Dagen att yoga inte borde tillåtas i skolan då den kommer från hinduismen och då är religionsutövande. Jag svarade honom idag:

”För det första ”smygs” inte yoga in på våra skolor. Det sker helt öppet och jag anser att det är utmärkt att skolor använder sig av träningsformer som alla barn kan utöva och där inte tävlingshets står i fokus. För det andra finns det många traditioner som har sitt ursprung i religion, men som så småningom alltmer kommit att bli en del av det gemensamma kulturarvet. Det är sant att yoga har sitt ursprung i hinduismen, men det vi kallar yoga i Sverige i dag är oftast en västerländsk anpassning som i stort går ut på fysisk aktivitet.

Många av de aktiviteter vi ägnar oss åt i dag har sitt ursprung i religioner. Till exempel så firas lucia i de flesta kommunala skolor i Sverige utan att detta bryter mot skollagens skrivningar om religionsfrihet – högtiden har gått från att vara en religiös högtid till att vara en kulturtradition.”. Läs hela mitt svar här.

Ulf Sundkvist skrev också direkt ett svar på detta. Han jämför yoga och meditation med bön. Jag tycker att detta är en märklig jämförelse. Båda motion och reflektion kan man ägna sig åt utan att blanda in religion det allra minsta.

Annonser

3 Comments »

 1. Lucia i Sverige har ingen som helst religiös vinkling. TIll och med luciasångerna saknar helt kristet innehåll. Det är snarast ett ämne för diskussion om man skall tillåta Lucia i kyrkorna,

  Framför allt är det ingen, inte ens humanisterna, som ser Luciafirandet som något kristet……

  Men nog vet Lotta Edholm att det är mycket ifrågasatt överallt att skolbarnen får delta i något som luktar kristet, Skall man tillåta yoga så måste man även ändra policy för allt som har att göra med kristen tro, t ex ha kristen sång i skolan.

  • Jag tror att de som betraktar Lucia som ett kristet helgon skulle bli lite ledsna över den kommentaren! Men det är klart att Lucia-firandet i Sverige är en blandning av kristna föreställningar och en beydligt äldre tradition. Det visar väl bara att religiösa traditioner sekulariseras och blir en del av det gemensamma kulturarvet. Yoga saknar nog för de flesta utövare i Sverige en religiös betydelse.

   • Bara ett kort klargörande om Lucia. För katoliker är hon givetvis något religiöst, för dem är hon ju ett helgon.

    Hur som helst, det kan inte vara en hemlighet för Dig Lotta att allt religiöst, främst allt kristet, ständigt ifrågasätts i skolorna? Skolavslutningarna får inte genomföras i kyrkor, psalmsång skall undvikas etc.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s