Att även små kanter kan utgöra stora hinder fick jag erfara idag, efter att ha spenderat en timme i rullstol tillsammans med Ina Åkerberg, Micke Berghman, Casper Hafvström och Björn Häll-Kellerman från Unga Rörelsehindrade Stockholm.

Det var en både spännande och lärorik upplevelse, som gav bättre insikt i den ofta utmanande vardag som många människor med funktionshinder möter. Jag fick testa både manuell rullstol och permobil, och känna på hur decimeterhöga trottoarkanter, gräsmattor och medlut kan ställa till det. Hinder som en icke-rörelsehindrad sällan reagerar på.

Unga Rörelsehindrade Stockholms ordförande Ina Åkerberg berättade om de utmaningar och fördomar som hon möter, och om organisationens mål: att rörelsehindrade ska ges samma möjligheter i samhället som andra. Det är en uppfattning som vi i Folkpartiet självklart delar och sedan länge har arbetat för.

I det nyligen presenterade budgetförslaget från alliansen har FP bidragit till att få igenom två förslag som även stadens Funktionshindersombudsman omnämnt i sin årsrapport. Det ena gäller att service- och signalhundar ska likställas med ledarhundar i den lokala ordningsstadgan. Samlingsnamnet för alla hjälpande hundar är assistanshundar. Service- och signalhundar hjälper personer med fysiska och psykiska funktionsnedsättningar, däribland personer med epilepsi. Stadens förbud att medföra en hund till allmänna platser och till offentliga lokaler regleras i ordningsstadgarna. Idag är det alltså bara ledarhundar som tillåts vistas på dessa platser. Det är inte rimligt och måste förändras.

Det andra förslaget gäller parkeringstillstånd för rörelsehindrade. I dag får t ex inte personer med grava armskador handikapparkeringstillstånd. Tillståndet beviljas till personer med rörelsehinder men för de som har omfattande armskador så medges inte något tillstånd. I Stockholms stad berör detta ett mindre antal personer. Vi tycker därför att det måste göras en översyn av bedömningsgrunderna för handikapparkeringstillståndet.

Dessa förslag visar att vi genom enkla regeländringar kan avhjälpa hinder i samhället som begränsar personer med funktionsnedsättning och som ger en stor förbättring av livskvaliteten för dem som berörs.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s