Folkpartiet i Stockholms län välkomnar regeringens satsning på karriärtjänster för lärare. Satsningen innebär ett rejält kliv framåt för ökade karriärvägar för undervisande lärare, med lönelyft kring 5 000 kronor för förstelärare och 10 000 kr för lektorer. Satsningen på lektorat och förstelärare kommer att förstärka kvaliteten i den svenska skolan. Min förhoppning är att alla kommuner i Sverige påbörjar arbetet med att införa nya karriärvägar för lärare.

Folkpartiet i Stockholms län kommer att prioritera att karriärtjänsterna verkligen går till de lärare som utvecklar skolan och lyfter eleverna. Hur tjänsterna ser ut är upp till varje kommun, men viktigast är att skolorna och rektorerna får modet att börja belöna de lärare som gör skillnad för elevernas kunskapsutveckling.

Min kollega Malin Danielsson (FP), kommunalråd i Huddinge, säger mycket klokt att ”Folkpartiet måste vara garanten för att läraryrket uppvärderas. Då måste man kunna göra karriär och samtidigt vara kvar i klassrummet. Vi som kommunpolitiker har också ett ansvar för att följa upp att satsningen får rätt effekt. Varje elev ska få chansen att lyckas i skolan och det är skickliga lärare som gör skillnad”.

Annonser

3 Comments »

  1. Bra, men det är ett slag i luften om ledarskapet fortsätter vara så undermåligt inom skolvärlden. Vem ska besluta vilken lärare som får bli förstelärare resp. lektor? Är det rektor? I så fall kommer bara intrigerandet och stridigheterna mellan lärare och mellan lärare och ledning att fördjupas av detta. Ni måste säkerställa ett gott ledarskap, annars faller alla andra förändringar platt till marken.

  2. Men Staden har ju sedan 1/7 1994 haft förpliktelsen att sträva efter
    att anställa lärare med forskarutbildning? Kan man inte skollagen på
    förvaltningarna?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s