Det går inte att understryka tillräckligt hur nödvändigt det är med skickliga lärare i skolan och vikten av en bra lärarutbildning. Vill vi ha en riktig kunskapsskola behöver vi skickliga lärare. Stockholms universitet rapporterade nyligen att lärarutbildningarna blir allt mer populära, vilket är mycket glädjande.

Anders Gustavsson är vicerektor vid Stockholms universitet och säger ”att de flesta ämneslärarprogrammen har ett lägsta meritvärde på 15, det vill säga VG i snitt, och att några ligger upp emot 20 eller till och med över är mycket positivt.”

Statistik från andra sökomgången av antagningen inför höstterminen visar att både förskollärarprogrammet och grundlärarprogrammet med inriktning mot förskoleklass och årskurs 1-3 har ca åtta sökanden per plats. På ämneslärarutbildningen med inriktning mot årskurserna 7-9 är treämnesinriktningen svenska, engelska och svenska som andraspråk mest populär med sju sökanden per plats.

I Stockholm skriker förskolorna och skolorna efter välutbildad arbetskraft. Därför är det mycket viktigt att utbildningsväsendet nu kan levererar både kvalitet och kvantitet. Jag upplever att Folkpartiets satsningar på skolan senaste åren har höjt statusen och därmed populariteten för läraryrket, vilket jag tror är en bidragande orsak till det ökade söktrycket.

Läs mer här.

Annonser

1 kommentar »

  1. Jag har genom släkt och vänner fått en de inblickar ”bakom kulisserna” i skolvärlden, bl.a. i Stockholms kommun. Intrycken varierar givetvis, men den totalt dominerande bilden av hur skolorna fungerar är att ledarskapet allmänt sett är under all kritik. Rektor HAR inte tid med personalen. Rektor VILL inte ha tid med personalen. Intriger. Konkurrens mellan lärare. Inget samarbete. Rektor kan inte ta kritik, ens om den framförs på bästa sätt. Ingen förståelse för att extra arbetsuppgifter tar extra tid. Deltidstjänster är genomgående betydligt tyngre än den tjänstegrad som står på papperet, eftersom den tid som avsätts för konferenser m.m. är för liten. Rektor har ingen koll på pedagogik. Rektor favoriserar vissa ämnen och/eller vissa lärare över andra. Och så vidare…

    Vill du/ni göra en insats för att göra läraryrket mer attraktivt har ni en guldgruva här: Säkerställ gott ledarskap i skolorna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s