Resultaten i Stockholms kommunala skolor för läsåret 2011/2012 börjar nu offentliggöras. Som vanligt finns det både positiva och negativa siffror att analysera för den som är intresserad.

Om man börjar med det negativa så är det att andelen behöriga till gymnasieskolan sjunkit från 88 till 86 procent. Andelen som nått godkända betyg i samtliga ämnen har också sjunkit från 77 till 75 procent. Meritvärdet har sjunkit från 224 till 222 poäng.

Detta är naturligtvis allvarligt. Att öka andelen behöriga till gymnasieskolans nationella program är ett prioriterat område i Stockholm. Att analysera detta och komma med åtgäder för att förbättra resultaten är nödvändigt och en viktig uppgift för utbildningsförvaltningen.

Innan man drar för långtgående slutsatser bör man dock titta på resultaten i de nationella proven. Dessa har förbättrats sedan förra året i samtliga tre ämnen svenska/svenska som andraspråk, matematik och engelska. En möjlig förklaring till de sämre betygsresultaten skulle kunna vara att debatten om ”glädjebetyg” faktiskt lett till att fler elever får betyg som motsvarar deras kunskaper.

Inom gymnasieskolan är utvecklingen entydigt positiv. Fler elever är högskolebehöriga än året innan (från 89 till 91 procent). Stockholm har dessutom en högre andel behöriga till högskolan än snittet i riket. Betygsgenomsnittet ligger kvar på samma nivå som förra året. Här är det dock svårare att göra någon jämförelse med nationella proven eftersom Skolverket tidigare inte redovisat dessa siffror.

Här (pdf) kan du se resultaten i tabellform.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s