En debatt har de senaste dagarna seglat upp i Stockholms stad angående de nya riktlinjerna för skolmåltider som utbildningsnämnden beslutat om. Den nya skollagen ställer ökade krav på skolmaten. Det är oerhört viktigt att våra elever får näringsriktig mat i skolan, dels för att orka med skolarbetet, men också för att lägga grunden för en hälsosam livsstil. Problemen med övervikt är större än vad man tror i Sverige och givetvis ska skolan hjälpa till med en hälsosam kosthållning, inte stjälpa genom att servera onyttig mat. Utöver detta ska maten tilltala eleverna och vara varierad – hur nyttig maten än är gör den ingen som helst nytta innan den hamnar i elevens mage.

I de riktlinjer utbildningsnämnden antog för skolorna står det att de ska följa Livsmedelsverkets råd och rekommendationer. Livsmedelsverket är den statliga myndighet som utfärdar råd om vilket näringsinnehåll maten ska ha. Råden är omdiskuterade i en livlig debatt som jag ofta tycker tar sig alltför dogmatiska uttryck. Oavsett diskussionen är Livsmedelsverket en statlig myndighet. Stockholms stad måste enligt skollagen servera näringsriktig mat och Livsmedelsverket utfärdar råd om detta.

Vad gäller då debatten? Vi är nog alla överens om att barnen ska serveras nyttig mat som är tilltalande, om detta tvistar ingen. Frågan handlar om mättat fett. För mycket mättat fett är enligt Livsmedelsverket ohälsosamt, och ett begränsat intag är rekommenderat. Mejeriprodukter är en stor källa till mättat fett och Livsmedelsverket rekommenderar därför att mejeriprodukter med mindre mättat fett ska serveras, såsom lättmjölk och margarin. En del tolkar detta som att skolan endast får servera dessa produkter. I själva verket säger Livsmedelsverket självt att detta är ett bra sätt att minska mängden mättat fett på. Det går dock att servera smör och mellanmjölk, MEN då får skolan se över den övriga maten och säkerställa att den totala mängden mättat fett inte överstiger rekommendationerna. Att dra ner på t ex korv med höga halter av mättat fett är ett sätt att göra detta.

Personligen så anser jag att näringsrekommendationerna givetvis ska följas och att kockar i samråd med rektor bäst avgör hur detta görs och med vilka produkter. Det är de som känner till vad eleverna vill äta och får anpassa menyn efter detta. Valfrihet tror jag också är viktigt för att säkerställa att alla barnen faktiskt får i sig tillräckligt med energi under dagen. Själv skulle jag gärna se olivolja bredvid margarinet och smöret vid brödbuffén på våra skolor. Denna fråga överlåter jag dock på de som faktiskt lagar skolmaten i Stockholms stad, de vet bäst vad de kan servera både för att uppfylla näringsrekommendationerna och ge barnen en skollunch som är god och ger energi hela dagen.

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s