Idag presenterade utbildningsminister Jan Björklund huvuddragen i regeringens satsning på forskning för de kommande åren. De kommande åren höjs anslagen till forskning kraftigt, närmare bestämt med 4 miljarder kronor till 2016.Två områden har fått framträdande roll i förslagen.

För det första görs en stor satsning på life science-området. Life science, som framför allt handlar om medicin, är ett område där Sverige har stark forskning och det är också en forskningsintensiv bransch som står för viktig export.

För det andra stärks universitet och högskolor rejält med tydligt kvalitetsfokus. De forskningsanslag som går direkt till lärosätena ökar med 900 miljoner kronor till 2016. Det ger dem möjlighet att själva prioritera forskning av hög kvalitet och göra strategiska val, för att bedriva långsiktig forskning med både hög risk och stor potential. 

Den aviserade forskningssatsningen är historiskt hög och det är inte förvånande att många rektorer vid landets lärosäten är mycket positiva. Läs t ex vad rektorerna vid Stockholms universitet, Karolinska institutet, Lunds universitet samt Uppsala universitet anser.

Annonser

2 Comments »

 1. Jo det var en välkommen kvalitetssatsning men som detta debattinlägg finns betydande problem med kvantiteten,

  http://www.dn.se/debatt/manga-blir-inte-klokare-av-en-hogskoleutbildning

  Det är frestande att använda högskolan som arbetsmarknadslösning men effekten av FPs forskningssatsning och Skolverkets spetsutbildningar kan bli att vi bör lägga ned några högskolor och gärna ett par grundskolor med. Börja med Hjulstaskolan.

  Jan Sjunnesson,
  fd bitr rektor Hjulstaskolan
  universitetslärare
  medlem i FP Bromma

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s