Idag kommenterar jag i SvD att elever och lärare på Östermalmskolan har fått lära sig yoga. Jag tycker att det är bra att eleverna får röra på sig och samtidigt öva upp sin motorik. Men yoga faller inte alla i smaken; Skolinspektionen har fått in en anmälan med hänvisning till att skolan ska vara ”icke-konfessionell”.

Yoga är en modern gymnastikform som nog de flesta anser har väldigt lite att göra med religionsutövning. Det är min uppfattning att de flesta Stockholmare som utövar yoga gör det utan några konfessionella förtecken. Även om yoga en gång i tiden, i helt annat sammanhang, var kopplat till hinduisk filosofi eller religion så behöver den inte vara laddad med samma värden idag. Saker och ting förändras och det är viktigt i en globaliserad värld att kunna anamma företeelser och få de att fungera här och nu.

Självklart ska Stockholms stads elever få utöva yoga. Jag skulle bli mycket förvånad och besviken om Skolinspektionen kommer fram till att yoga är konfessionell och inte hör hemma i skolan. Då får vi i så fall se över möjligheterna att överklaga ett sådant beslut, men där är vi inte än.

Det är viktigt att alla barn rör på sig i våra skolor, och det är upp till skolorna själva att bestämma vilken idrottsform som används.

Läs även: Ledarbloggen på SvD

Annonser

4 kommentarer »

  1. Barn utsätts för yoga i allt lägre åldrar. För en tid sedan publicerade en stockholmstidning ett reportage som visade hur femåringar lärde sig utöva yoga. Höjdpunkten var då de fick utropa åh Shanti, vilket är ett hinduiskt uttryck för att få inre frid. Utan yoga finns ingen hinduism och utan hinduism finns ingen yoga. Läs på bättre Lotta och använd bättre källor för din information.

  2. Bra skrivet Berno Viden! För en icke troende är det näst intill omöjligt att se sambandet mellan yoga och hinduism. Även många kristna lockas in i fällan!
    Men samtidigt är det märkligt att icke troende inte kan/vill se sambandet. De är ju annars så emot religionsutövande! Alldeles särskilt då den kristna tron, vilken de förtränger att detta land är uppbyggt på! Ett skolborgarråd borde vara bättre informerad/påläst innan ett offentligt uttalande görs! Ska personliga åsikter få styra? Var är objektiviteten? Kristna barn ska ha rätt att slippa utsättas för främmande religioner i svenska skolor!

  3. Konservativa bakåtsträvare är vad ni är! Jag har barn i olika skolor där yoga förekommer och jag har pratat ingående om detta både med lärare och mina barn. Inget, över huvud taget inget, spår av religiös påverkan förekommer i samband med yogan. Däremot kan jag inte förneka att URSPRUNGET till yogan är intimt förknippad med hinduismen. Det betyder dock inte att det behöver vara det i svenska skolor även om det kan finnas risk. Men risk är inte detsamma som förekomst.

    Tråkigt förresten att Lotta inte bemöter korkade inlägg. Men det kanske är rätt klokt. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s