Alla Stockholms elever erbjuds nu att läsa, lyssna och jobba med August Strindbergs novell ”Ett halvt ark papper” på den nya webbplatsen http://etthalvtarkpapper.se. Här finns kulturarv, kultur, språk, historia, pedagogik och digital teknik i skön harmoni. Novellen har med hjälp av stadens modersmålslärare översatts till 25 språk och lästs in på 35 språk, bland annat armeniska, bokmål, romani och isländska. Skådespelaren Johan Rabaeus läser den på svenska, engelska och franska. Det går även att ta del av novellen på teckenspråk. Tidigare fanns ”Ett halvt ark papper” åtkomlig på tio språk i Sverige.

Det är jätteroligt att ge alla elever tillgång till ett av Strindbergs verk. Det är unikt att elever, oavsett ålder får samma material att arbeta med. Vi hoppas att satsningen ska ge både lärare och elever en mer nyanserad bild av allkonstnären Strindberg. Dessutom vill vi slå ett slag för ökad språkanvändning, utnyttjande av digitala möjligheter och ett varierat arbetssätt i klassrummet.

Skådespelaren Johan Rabaeus har bidragit med inläsningar av Strindbergsnovellen på svenska, engelska och franska. Så här säger han själv om projektet: ”Det ger oss också möjlighet att se bakåt, att se historien. Mitt uppdrag är att sätta tänderna i de här gamla klassikerna, bringa liv i dem så att andra, särskilt ungdomar får möjlighet att upptäcka vårt klassikerarv, hur jävla underbart det är!”

Det är fantastiskt roligt att så många modersmålslärare har kunnat hjälpa till och skriva historia, då novellen blivit översatt och inläst på flera språk för första gången. Idag träffade jag två av de modersmålslärarna som har hjälpt till med översättning av texten till arabiska och romska. På bilden nedan syns de ihop med Johan Rabaeus.

Med utgångspunkt från den 37 rader långa novellen erbjuds lektionsunderlag i svenska för mer än en termin. Där finns lärarhandledningar med tips på upplägg för eget skapande i de olika årskurserna, till exempel genom blogg, film, dikt och musik.

Eleverna kan under hela höstterminen lägga in egna arbeten på webbplatsen som fungerar lika bra att läsa på mobil och surfplatta. Där finns också en kort animerad film om Strindbergs liv för de yngsta eleverna och poeten Lars Gustavssons parafras på Ett halvt ark papper, ”Omkostnader i rörelsen”.

http://etthalvtarkpapper.se/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s