Idag rapporterar Ekot att de senaste sex åren har antalet gymnasieskolor i Sverige ökat med 21 procent men att antalet elever i nian har samtidigt minskat med 20 procent. Det finns alltså en risk för att gymnasieskolor får läggas ned eller t o m gå i konkurs p g a sviktande elevunderlag.

För att kunna bereda plats åt  elever som eventuellt behöver gå över till den kommunala gymnasieskolan arbetar utbildningsförvaltningen i Stockholm med att riskbedöma de fristående gymnasierna. Förvaltningen följer bl a skolornas elevutveckling.

Det är viktigt att komma ihåg att samtidigt som det totala antalet gymnasieelever sjunker de kommande åren är fördelningen inte jämn över staden. Vi ser ett mycket högt söktryck på de populära kommunala gymnasierna i innerstaden. Dessutom börjar nu en mycket stor grupp barn i förskoleklass. Vi har arbetat hårt för att möta dessa nya utmaningar och de som är intresserade av lokalfrågor tycker jag ska läsa skollokalsutredningen (pdf) från 2011 och den senaste lokalförsörjningsplanen (pdf).

Annonser

3 Comments »

 1. I skollokalutredningen läser jag om mina närområden att ”det totalt sett är välförsett med lokaler” och att elever som inte inte får plats på ”min” skola (och även andra skolor i närområdet med många sökande från sitt närområde) kan få plats på intilligande skolor. Tittar man lite nogrannare vad det står om de skolor som har plats så är ju läget där det motsatta, under hälften av eleverna i närområdet väljer att gå på skolan. Lotta säger att ”Vi har arbetat hårt för att möta dessa nya utmaningar”, min uppfattning är att du och utbildningsförvaltningen inför 2012 inte gjorde ett skit förutom att gå ut i pressen och försöka förbereda föräldrar på att det blir dom och deras barn som ska stå för omfördelningen av resurser. Och så ska det visst vara, staden har inte tänkt göra någonting. Enstaka barn vars föräldrar har bosatt sig sig i trygga villaområden med en väldigt säker gångväg till skolan ska nu inte få gå på den skolan utan tvingas istället skjutsa sina barn med bil till en skola på andra sidan motorvägen som ingen vill gå på och där de inte känner eller ens känner till ett enda barn.

  En fd skolkamrat till mig bloggade ang skolavalet att socialdemokraterna inte hade nåt att hämta i att kritisera skolvalet då 2/3 av röda blockets väljare var positiva till skolvalet. Jag vågar påstå att knappast ens 1% av dina väljare Lotta står bakom det här om det går upp för dem hur det är tänkt att fungera i stockholms närförorter de närmaste åren. Min fd mycket säkra röst har du i alla fall för alltid tappat i och med skolvalet 2012.

 2. Hej, det är väldigt tråkigt att din familjs skolval inte kunde tillgodoses inför hösten 2012. Tyvärr så är det så att när elevantalet ökar kraftigt som det gör för tillfället så finns det inte alltid plats för alla elever som vill gå i en viss skola. I Stockholms stad så kommer antalet skolbarn öka från ca 75000 till över 100000 över de närmaste 10 åren. Så här skrev jag i våras i Mitt i Söderort angående skolplaceringarna inför hösten:

  ”Det är viktigt med valfrihet och det är tråkigt när föräldrarnas val inte kan tillgodoses. Att tillgodose alla önskemål om skolplacering skulle dock innebära en stor överkapacitet, vilket inte är ett försvarbart användande av skattepengar. Det finns också gränser för hur mycket man kan bygga ut populära skolor. I slutändan så måste både politiker och föräldrar acceptera att man inte alltid kan erbjuda plats på den skola som föräldrarna valt. Inför hösten har 82 % av alla elever placerats i förskoleklass i den skola de haft som förstahandsval, 7 % i sitt andrahandsval och 3 % i sitt tredjehandsval. Rektorerna försöker alltid tillgodose föräldrarnas förstahandsval så långt det går. I en del områden kan vissa föräldrars önskemål inte tillgodoses alls, då alla valda skolor är lika fulla. Då placeras barnet i den närmaste skolan med tillgängliga platser.”

  Innan skolvalet infördes så placerades eleverna i den närmaste skolan med tillgängliga platser. Även det systemet innebar att elever inte alltid fick en skolplacering i den närmaste skolan om den var full. Valfriheten är väldigt uppskattad, men självklart så innebär den inte att allas val alltid kan tillgodoses. Vid en större elevantalsökning, som vi har just nu, kommer en del skolor bli fulla och då måste elever få en skolplacering i en annan skola.

  Hälsningar
  Lotta

  • Jag tror du vet vad som egentligen säljer sig bakom dessa siffror. I söderort är det ju endast de skolor rapporten listar som ”problemskolor” i skolvalet (dvs alldeles för lågt andel sökande från sitt närområdet) som kunnat ta emot elever som inte har den skolan som sin ”skolpliksskola”. Detta betyder ju i praktiken att INGET barn haft något val utan att skolvalet i söderort i år endast handlande om en tvångsplacering av barn på skolor som misslyckats i skolvalssystemet. Att då prata om ”överkapacitet” tycker jag är rakt ut sagt en lögn. Dessutom är det så att på skolor som fungerar bra i skolvalet är det en såg hög procent av förskoleklassbarnen som väljer sin närmaste skola så att den här nya ståndpunkten som du fr.o.m. I år verkar ha antagit att ”alla inte kan få sitt val” i praktiken innebär att man accepterar att det ska finnas bra och dåliga skolor. Jag tycker att du ska tänka om eller byta jobb.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s