Idag skriver Jan Björklund på DN debatt att regeringen satsar tre miljarder kronor på elitforskning under den kommande tioårsperioden. Björklund lyfter fram att Sverige är en nation som satsar stora pengar på forskning men får relativt svaga forskningsresultat tillbaka. Han har helt rätt i att jämfört med förutsättningarna borde svensk forskning stå sig bättre i den internationella konkurrensen.

I den nya forsknings- och innovationsproposition som läggs fram inom kort finns flera konkreta förslag för att få till bättre förutsättningar för elitforskare i Sverige. Satsningen kommer att innebära ett lyft för lärosätena i Stockholm. I den prestigefyllda Shanghairankingen över världens främsta universitet placerar sig flera lärosäten i Stockholm bra. Karolinska Institutet kommer på plats 44, Stockholms Universitet på plats 81 och KTH och Handelshögskolan finns också bland de 500 bästa.

Det glädjer mig att Folkpartiet tar på sig ledartröjan i dessa frågor, speciellt när det är så tydligt att Socialdemokraterna har lämnat walk over.

Läs mer: SvD, Aftonbladet.

Annonser

1 kommentar »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s